Ce este drogul „zombie”? Zeci de tineri ajung la spital în fiecare lună

FOTO: rebcenter-moscow/Pixabay.com
FOTO: rebcenter-moscow/Pixabay.com

Trei tineri au fost filmați pe o stradă din Oradea în timp ce abia se țin pe picioare. Aceștia ar fi consumat drogul denumit „zombie”, iar unul dintre ei ar fi ajuns la spital.

Potrivit medicilor, pacientul, în vârstă de 21 de ani, a stat trei ore la spital și a plecat apoi acasă pe propria răspundere.

Doctorii de la Unitatea Primiri Urgențe SMURD Bihor spun că doar în acest județ sunt în fiecare lună în jur de 25 de cazuri de intoxicații cu astfel de substațe.

Potrivit specialiștilor anti-drog, „zombie” ar fi un înlocuitor al heroinei. Efectele sunt devastatoare.

„Substanţa activă a acestui drog – dezomorfina – a fost sintetizată pentru prima dată în anul 1932, în Statele Unite ale Americii, în vederea utilizării medicale. În urma studiilor realizate, a reieşit faptul că această substanţă are un efect analgezic, de 8 – 10 ori mai puternic decât al morfinei şi cu o toxicitate de 3 ori mai mare decât a acesteia, cu efecte nocive asupra sănătăţii umane”, spuneau reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, în urmă cu un an.

Subiectul drogului „zombie” a fost dezbătut și în urmă cu două luni. Avocatul Poporului s-a autosesizat și a cerut detalii Agenției Națioale Antidrog, după ce doi tineri din Turda au fost filmați într-un parc sub influența acestor stupefiante.

„Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, revine cu precizări în ceea ce priveşte apariţia, în România, a aşa-numitului drog Zombie. Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi.

Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP). Persoanele care distribuiau, în zona Turda şi Câmpia Turzii, substanţe psihoactive deja existente pe piaţa din România, au fost arestate de autorităţile competente”, au transmis reprezentanții ANA.

Agenţia recomandă tinerilor să aibă grijă cum îşi aleg prietenii, să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei, să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului şi să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

De asemenea, părinţilor le recomandă să îşi asculte copiii, să aibă o legătură emoţională puternică cu ei, să le acorde timp şi atenţie, dar şi să stabilească reguli clare de comportament.

FOTO: rebcenter-moscow/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.