Ce este declarația unică și cum se completează în anul 2020

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Completarea declarației unice în 2020 se face de către toate persoanele fizice ce realizeaza individual venituri, atât din țară cât și din străinătate, și care datoreaza impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit codului fiscal.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Declarația unică se depune pentru următoarele categorii de venituri:

  • venituri din activități independente dar și din drepturi de proprietate intelectuală inclusiv cei în perioada de probă platită,
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor cum sunt chiriile
  • activități agricole, silvicultură și piscicultură, transferul titlurilor de valoare
  • orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar și alte surse.

Cum a funcționat declarația unică în 2019

În anul 2019 termenul de depunere a declarației unice a fost inițial anunțat pe 15 martie, însă ulterior a fost modificat prin ordonanță de urgență până la 31 iulie, astfel că declarația unică trebuia depusă de persoanele fizice care aveau și obligația declarării impozitului pe veniturile realizate, declararea impozitului pe venitul estimat pentru 2019 și declararea venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale pentru anul 2019 și după caz a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul 2018.

Mai mult, ordonanța de urgență a prevăzut și acordarea unei bonificații de 5% pentru persoanele fizice care au depus declarația până la 31 iulie 2019.

Ordinul prin care se stabilește depunerea declarației în 2020 prevede ca aceasta să fie depusă în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și care obțin venituri.

În schimb, persoanele fizice care nu depun la termenele prevăzute de lege declarațiile de venit urmează să suporte rigorile legii care prevăd că această faptă este o contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 500 RON.

Cum se depune declarația unică

Declarația unică poate fi depusă prin mijloacele electronice de transmitere la distanță, adică prin intermediul serviciului spațiu privat virtual care e disponibil pe site-ul ANAF, dar și prin intermediul serviciului de depunere de declarații disponibil pe portalul e-guvernare, pe baza certificatului digital calificat.

Declarația unică pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale poate fi corectată de contribuabil din proprie inițiativă ori de câte ori informațiile nu corespund celor din declarația depusă anterior. Acest lucru se face printr-o depunere de declarație rectificativă.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.