Ce efect are muzica asupra creierului uman?

Musica Ricercata 1 Foto ArtoGrafica
FOTO: Arto Grafica

Muzica actioneaza direct asupra corpului tau. Ascultarea ei iti face placere, te stimuleaza. Mai multe studii au observat efectele muzicii asupra creierului uman. Care sunt acestea?

1. Muzica iti poate influenta perceptia efortului, astfel incat  te poate face sa uiti de starea de oboseala

Mai intai, influenteaza „perceptia efortului”. Potrivit unui studiu efectuat asupra unor jucatoare de baschet, cele care au ascultat muzica ritmata in timpul efortului au alergat in medie cu cinci minute mai mult decat celelalte colege (la un nivel de intensitate cuprins intre 85 si 90 % din ritmul cardiac maxim).

Muzica te face sa uiti de starea de oboseala, astfel incat iti intarzie momentul in care sa simti dorinta de a incetini.

Muzica este un combustibil bun pentru sportivi. La Jocurile Olimpice de la Beijing, unde a castigat opt ​​medalii de aur, Michael Phelps a ascultat in continuu acelasi cantec cu cateva minute inainte de a inota pentru a castiga: I’m Me, de rapperul Lil Wayne. Inotatorul a marturisit intr-un interviu ca este inspirat de cuvintele din melodie. Intr-adevar, conform mai multor studii, muzica are un efect pozitiv asupra sportivilor din mai multe motive, fie inainte, fie in timpul unui concurs.

2. Ascultarea muzicii elibereaza dopamina in creier

S-a dovedit, dupa multa explorare a creierului uman ca zonele cerebrale ale emotiilor muzicale nu sunt distincte de zonele altor emotii. Intr-adevar, atunci cand asculti o melodie care iti place, circuitele neuronale care intra in joc sunt cele care intervin in mecanismele motivatiei si recompensei.

Sistemul limbic este sediul mecanismelor euforice de actiune si, prin urmare, ale efectelor dependentei de droguri, dar si de ciocolata sau chiar de sporturi extreme.

3. Imbunatateste somnul si relaxarea

Efectele calmante ale muzicii – instrumentale sau cantate – au fost observate la toate varstele. Conform rezultatelor studiilor clinice efectuate cu varstnici, muzicoterapia ar putea facilita somnul, imbunatateste calitatea somnului, reducand numarul in care te trezesti in timpul noptii si creste durata si eficacitatea acestuia.

In plus, muzica de relaxare (fara versuri, doar muzica), va poate face sa luati decizii mai bune. Asadar, inainte de a semna un contract de imprumut sau un credit de constructie, stati putin si zaboviti cu muzica pe fundal. Decizia luata are mari sanse sa fie cea mai buna.

4. Starea de bine si emotii pozitive

Operele muzicale au o structura expresiva suficient de puternica pentru a impune stari emotionale. De asemenea, pot reduce anxietatea, nivelul de stres si pot imbunatati starea de spirit.

5. Muzica in fundal ajuta creativitatea

Muzica ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive, cum ar fi atentia si memoria; Ea faciliteaza procesul de a depasi dificultatilor, oferind un mediu creativ propice exprimarii de sine

Muzica evoca amintiri si face asocieri. Ascultarea muzicii intr-o stare relaxata si receptiva stimuleaza gandurile, imaginatia si sentimentele.

Experimentati efectele pozitive:

  • Urmareste efectul pe care anumite versuri il are asupra dispozitiei si nivelului de inspiratie si energie.
  • Reda diferite piese muzicale in functie de activitatile si nevoile momentului: relaxant, inspirator, motivant etc.
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.