Ce echipamente îți oferă confortul de la oraș, chiar și în cel mai izolat cătun

Foto: Shutterstock

Dacă te-ai hotărât să dai o șansă traiului la țară sau dacă ești doar în căutarea unui refugiu de weekend, ai la dispoziție cele mai bune metode ca să păstrezi aerul patriarhal, dar să câștigi confort și siguranță. Cu echipamente alese corect, nu vei simți diferența față de locuința ta de la oraș.

Upgradează fântâna cu un hidrofor

Cui nu-i place să se bucure de apa răcoritoare, cu un gust inconfundabil, scoasă din fântâna construită de bunici? Nu la fel de îmbucurător, însă, este efortul fizic pe care trebuie să-l facem de fiecare dată când vrem să aducem la suprafață găleata plină cu apă, la greutatea căreia se adaugă și lanțul metalic.

Pentru a nu strica frumusețea fântânii, lasă neatins mecanismul cu scripete și cu roată, dar instalează un hidrofor care să aducă apa de la adâncime, în găleata ta, direct la suprafață. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un furtun conectat direct la pompa de apă submersibilă, ce poate fi folosit și în timpul verii pentru udatul grădinii din jurul casei.

Alege o centrală termică pe GPL, pentru confort termic

Alimentarea cu gaz metan este una dintre marile lipsuri ale celor mai multe dintre satele românești. Lemnele sunt un combustibil la îndemână, dar efortul de a transforma buturugile în bucăți care să încapă pe gura sobei este unul foarte mare. Chiar și așa, mulți dintre cei care aleg să se retragă la țară sau să-și construiască o casă de vacanță în mediul rural nu se împiedică de aceste inconveniente.

În tot mai multe cazuri, soluția în cazul imobilelor din zonele izolate este folosirea de centrale termice pe GPL. Capabile să furnizeze căldură în camerele și în spațiile comune ale locuinței,  dar și apă caldă în mod instant, acest tip de centrală termică este disponibil atât în variantă convențională, cât și în variantă prin condensație. Cele mai multe modele sunt dotate cu panou de comandă digital și cu sistem de protecție împotriva înghețului.

Ține rozătoarele la distanță cu aparatura potrivită

O problemă tipică nu doar locuințelor din mediul rural ci și multora aflate la periferia marilor orașe, prezența dăunătorilor poate strica bucuria unui weekend petrecut aproape de natură. Șobolanii, șoarecii, gândacii și cârtițele sunt un dușman al casei și al grădinii.

Poți respinge toți acești dăunători blocând intrările și acoperind găurile prin care aceștia ar putea pătrunde, dar în acest caz prezența lor se face deja simțită. Cea mai sigură metodă de a lupta cu musafirii nedoriți este folosirea unui aparat specializat, cu ultrasunete.

Instalează un generator și uită de penele de curent

Puține mai sunt satele în care nu au pătruns rețelele electrice, dar asta nu înseamnă că nu poți avea parte de surprize neplăcute din acest punct de vedere. Penele de curent sunt o bătaie de cap în timpul verii, iar în lunile de iarnă te pot pune chiar în pericol.

Folosirea unui generator de curent electric te scapă de riscul de a rămâne în beznă sau de a te trezi cu mâncarea din combina frigorifică alterată. Mai mult, pentru ca centrala termică pe GPL să funcționeze fără oprire, poți alege un generator cu automatizare, de mare putere.

Asigură-ți siguranța, cu senzori de mișcare în jurul pensiunii

În funcție de amplasarea construcției, o locuință din mediul rural poate fi vizitată de musafiri nedoriți. Dacă aceasta este foarte izolată de sat, lipsa vecinilor vigilenți le poate da încredere hoților, care nu se sfiesc să acționeze după lăsarea serii.

În cazul în care casa este construită în vecinătatea pădurii, poți să ai parte de vizita unui porc mistreț sau chiar a unui urs. Indiferent de potențialele pericole de care ai putea avea parte, poți curtea și imobilul cu senzori de mișcare conectate la becuri și cu un sistem de alarmă.

Traiul la țară va fi mereu pe placul celor boemi care caută un loc liniștit. Astăzi ne este foarte la îndemână să păstrăm siguranța și confortul din mediul urban, chiar și la mare depărtare de oraș.

Credit foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.