Ce e ”certificatul digital verde”, noul document de călătorie în UE

FOTO: jackmac34/Pixabay.com
FOTO: jackmac34/Pixabay.com

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Documentul va specifica dacă deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

”Certificatul digital verde” va ușura procesul de călătorie în interiorul Uniunii Europene și are ca scop revitalizarea turismului, care a fost tras pe linie moartă de autorități, în eforturile de limitare a efectelor pandemiei de COVID-19.

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unui certificat digital verde pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Certificatul digital verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19”, a transmis Comisia Europeană.

Aceste adeverințe pot fi eliberate și pe hârtie, cât lși online. Ele vor avea un cod QR care va conține informațiile esențiale despre sănătatea purtătoruluo.

Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Comisia Europeană va înființa un portal comun pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate eficient de oricare stat din UE. De asemenea, Comisia a anunțat că va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a certificatelor digitale verzi.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.