Ce crede Iohannis despre tăierile ilegale din pădurile României

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a vorbit astăzi cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale și că a cerut măsuri ca acestea să fie stopate.

„Am cerut de la Ministerul Mediului date foarte concrete și am discutat destul de mult pe această temă. Personal îmi doresc să mă implic foarte mult, pentru că aceste tăieri ilegale trebuie să fie stopate”, a spus Klaus Iohannis.

„Această abordare nu e nouă pentru mine. A existat o întreagă politică a PSD de denigrare a subsemnatului folosind fake news, cum că aș fi prietenul unora care defrișează și că aș fi împotriva pădurilor. Nu. Sunt un adept al protejării pădurilor și al unui mediu curat. Am discutat mai mult de o oră cu ministrul Mediului și premierul. E nevoie de politici solide, de măsuri ferme, care să repună, de exemplu, Garda de Mediu în funcțiune pentru a preveni acest defrișări ilegale”, a continuat el.

„Datele sunt de speriat. O o cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie și ilegal și asta trebuie să înceteze”, a mai spus președintele.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat la Europa FM că îi va obliga pe toți transportatorii de lemn să-și activeze GPS-ul pe fiecare mașină. În acest fel vor fi monitorizați în permanență prin intermediul unei simple aplicații.

Mai mult, ministrul a anunțat că vor fi camere de supraveghere pe drumuri publice și la intrarea în depozite. „Nu vrem ca același camion să mai facă în aceeași zi 3-4 drumuri. Nu costă foarte mult, am evaluat costurile. Cu siguranță vom face asta”, a spus ministrul.

Autoritățile au recuoscut de curând că tăierile ilegale de păduri reprezintă un volum uriaș, egal cu cel al defrișărilor autorizate.

Dacă pentru anul 2018 a fost autorizată tăierea a 18 milioane de metri cubi de lemn, cantitatea neautorizată a fost de 20 de milioane de metri cubi de lemn.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.