Ce băuturi alcoolice sunt cele mai bune iarna, când e frig

Gusturile în materie de băuturi alcoolice nu se discută, însă specialiștii ne fac câteva recomandări de ‘licori’ pe care merită să le încercăm în special iarna, când vremea e rea și simțim nevoia să ne încălzim.

Poate cele mai recomandate băuturi de iarnă sunt aceste tipuri de ROM. Această băutură cu gust dulceag se poate consuma ca atare, sau se folosește de foarte multe ori în cocktailuri, cele mai celebre fiind Mojito, Pina Colada sau Cuba Libre, însă cocktailurile sunt preferate în sezonul cald.

Romul e o băutură alcoolică distilată, iar printre cele mai cunoscute țări producătoare se numără Scoția, Austria și Spania. Este băutura pe care o poartă în mod simbolic la gât câinii Saint Bernard atunci când salvează pe cineva din nămeți, dar e și băutura piraților.

Whiskey – băutura cu care îți trece răceala

Whiskey e recunoscută ca fiind băutura care face răceala să treacă. Desigur, e doar un mit, însă această băutură este foarte potrivită în anotimpul rece, dă o senzație de căldură și are un gust tare. Aveți însă grijă și alegeți doar cele mai bune tipuri de whiskey disponibile, dacă vreți ca a doua zi să nu vă doară capul.

Vin fiert

Poate o să vă surprindă că nu am început cu vinul fiert, însă această băutură e specifică mai mult în Europa. Și despre vinul fiert se spune că vindecă răceala și că ar avea numeroase beneficii pentru sănătate. E o băutură bogată în antioxidanți și flavonoide, dar și compuși fenolici.

În general se fierbe vin roșu, de țară, și se poate prepara cu diferite mirodenii care să-i schimbe aroma: de la coji de portocale, zahăr caramelizat, miere, cuișoare, chiar combinat cu cidru de mere.

Eggnog – Lichior de ouă

Echivalentul, ca popularitate, a vinului fiert, în America, este lichiorul de ouă. Este foarte dulce, are o grămadă de calorii și se consumă în special de Crăciun, dar în general iarna.

Culmea este că această băutură cremoasă a apărut în Anglia. Rețeta de preparare poate să difere, e destul de complicată și cuprinde printre ingrediente lapte, frișcă, galbenușuri, zahăr alb, vanilie, nucșoară, scorțisoară, rom sau brandy.

Irish Coffe

Cu toate că se consumă în orice anotimp, parcă niciodată nu are gust mai bun decât iarna, pe frig. Cafeaua irlandeză, cum s-ar traduce Irish Coffe, nu este altceva decât cafea amestecată cu Whiskey de cea mai bună calitate. Ne întoarcem la Whiskey, băutura atât de apreciată în lumea întreagă.

Foarte important: pentru prepararea acestei băuturi, mai întâi se pune în cana de cafea whiskey-ul și abia apoi se toarnă cafeaua caldă. Se poate pune și frișcă.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.