Ce au decis liderii UE? Când va fi disponibil pachetul de salvare economică de 540 de miliarde de euro

Ursula von der Leyen. Foto: Wikimedia Commons / DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord asupra unui pachet de salvare economică de peste o jumătate de trilion de euro, care va fi destinat susținerii imediate a statelor membre.

Cum economiile tuturor țărilor din spațiul comunitar au fost distruse de criza provocată de coronavirus, președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că banii vor fi distribuiți în trei domenii-cheie: muncitori, afaceri și guverne.

”Cerem ca pachetul de 540 de miliarde de euro să fie operațional până la 1 iunie 2020. Ne-am înțeles să lucrăm pentru înființarea unui fond de recuperare economică, o măsură necesară și urgentă”, a mai spus politicianul belgian.

De asemenea, liderii europeni au discutat ieri, prin videoconferință, și un plan de redresare pe termen lung, însă nu s-a căzut de acord asupra distribuirii datoriilor. Țările nordice și puternice economic, precum Olanda sau Germania, nu sunt de acord să împartă prea mult datoriile ce vor fi făcute de teamă că vor fi lăsate singure când va veni momentul achitării acestora.

Peste o sută de mii de europeni au murit până acum din cauza COVID-19, iar țările care au impus restricții pentru limitarea răspândirii virusului și-au paralizat economiile.

Unele țări au început deja să relaxeze măsurile, însă repornirea economiilor necesită o injecție uriașă de capital.

”Măsurile pe care le luăm au ca scop integritatea pieței unice și a Uniunii Europene. Dacă le vom aplica bine și vom avea succes atunci investițiile vor merita fiecare cent pe care îl cheltuim acum”, a declarat și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, citată de Euronews.

Von der Leyen a spus că bugetul European este ”singurul instrument care poate oferi un sprijin de o asemenea magnitudine”, fiind conceput pentru investiții menite să fortifice coeziunea Uniunii.

Înaintea anunțării pachetului de salvare economică, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că Europa este în fața celei mai severe recesiuni din ultimul secol.

Chiar și așa, disensiunile continuă în privința cheltuielilor. Germania și Olanda ezită să acopere lipsa de 75 de miliarde de euro din bugetul de cheltuieli apărută după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.