Ce ar trebui să știi când ieși pe stradă cu un vehicul electric. 5 reguli de la care să nu te abați

Foto: Shutterstock

Vehiculele electrice devine tot mai comune pe străzile din România. Fie că e vorba de trotinete, scutere, monocicluri sau chiar skateboard-uri electrice, numărul celor care folosesc mijloace alternative de transport a crescut considerabil.

În aceste condiții, devine tot mai necesar să fii informat cu privire la regulile pe care trebuie să le respecți, precum și la conduita potrivită în trafic. Iată ce reguli ar trebui să le respecți întotdeauna, atunci când ieși pe stradă cu un astfel de vehicul:

  1. Folosește echipament de protecție

Deși nimeni nu își dorește să aibă parte de un accident, din nefericire acestea pot avea loc când te aștepți mai puțin, așa că trebuie să fii pregătit. E foarte important să porți echipament de protectie atunci când ieși pe stradă cu vehiculul tău electric, oricare ar fi el. În cazul unei căzături, casca e singurul lucru care stă între capul tău și asfaltul dur, motiv pentru care nu ar trebui niciodată uiți să o porți. De asemenea, e bine să porți și genunchiere și cotiere. Acestea îți vor proteja articulațiile la căzăturile mai ușoare.

  1. Învață semnele de circulație

Înainte să conduci un vehicul electric precum un scuter sau o trotinetă, trebuie să te informezi întâi cu privire la legislația pe această temă. Vehiculele care au din fabricație viteza de cel mult 25 kilometri pe oră pot fi conduse fără permis. Totodată, pentru a circula cu ele pe stradă, este foarte important să cunoști bine toate semnele de circulație, altfel poți ajunge să te pui în pericol fără să realizezi.

Interpretarea greșită a unui semn te poate face să comiți greșeli grave de circulație, ce pot duce la accidente, iar dintre toți participanții la trafic tu ești în cea mai vulnerabilă poziție, fiind complet expus. Tocmai de aceea, ar trebui să eviți cu totul să ieși pe stradă cu vehiculul tău, până când înveți foarte bine toate semnele de circulație.

  1. Semnalizează corespunzător

Toți participanții la trafic, indiferent de vehiculul pe care îl folosesc, trebuie să semnalizeze corespunzător atunci când schimbă direcția de mers. Dacă cel care călătorește în spatele tău nu vede că intenționezi să virezi la stânga sau la dreapta, nu va avea suficient timp să reducă viteza și există un risc mare să se producă un accident.

Dacă vehiculul tău nu are niciun fel de sistem de semnalizare, atunci această sarcină cade în responsabilitatea ta. Astfel, ori de câte ori intenționezi să virezi  va trebui să ridici într-o poziției paralelă cu pământul mâna corespunzătoare direcției în care virezi; dacă virezi la dreapta va trebui să ridici mâna dreaptă, iar dacă virezi la stânga, mâna stângă.

  1. Ai grijă la carosabil

Când ieși pe stradă, e bine să fii cât mai vigilent. Nu uita că nu ești într-o mașină, ci într-un vehicul mic, ce poate fi destabilizat foarte ușor, mai ales dacă mergi cu viteză. Spre exemplu, o pată de ulei pe carosabil nu reprezintă nicio problemă pentru o mașină, însă pentru tine poate fi un real pericol.

Dacă ai viteză și faci o mișcare greșită, poți aluneca foarte ușor, iar o căzătură lângă mașinile în mișcare e ultimul lucru de care vrei să ai parte. Încearcă să te adaptezi la condițiile de drum și să eviți zonele umede, gropile, petele de ulei, bețele sau alte obstacole.

  1. Evită trucurile sau cascadoriile

Atunci când ieși pe stradă, nu ești responsabil doar pentru siguranța ta, ci și pentru a celorlalți participanți la trafic. Tocmai de aceea, ar trebui să eviți să încerci orice mișcări periculoase, cu atât mai mult atunci când te afli în circulație. Conform Toy Rider, vehiculele electrice de transport nu pot rezista la presiune și se pot defecta sau chiar rupe dacă sunt suprasolicitate. Dacă tu faci o mișcare periculoasă cu vehiculul tău, iar acest se defectează sau te dezechilibrezi, poți ajunge direct în fața mașinilor, motiv pentru care ar fi bine să păstrezi întotdeauna trucurile strict pentru ieșirile în parc.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.