Ce ar trebui să știi atunci când te hotărăști să cumperi o mașină second-hand

Sursă foto: Corepics VOF/ Shutterstock

Achiziționarea unei mașini second-hand nu este un lucru simplu de făcut și îți poate da mari dureri de cap. Înainte de a face o investiție într-un astfel de autoturism, este important să parcurgi mai mulți pași, astfel încât să cumperi o mașină la care raportul calitate-preț să fie unul foarte bun și care să nu necesite reparații costisitoare. 

La fel ca în cazul achiziționării unei mașini noi, și când vine vorba de un autoturism la mâna a doua, cel mai important lucru pe care n-ar trebui să îl faci este să acționezi în pripă. Nu degeaba se spune că graba strică treaba. Iată, așadar, ce ar trebui să urmărești când te hotărăști să faci o astfel de investiție.

1. Documentarea

Primul pas pe care trebuie să îl faci după ce te-ai decis că vrei să cumperi o mașină second-hand este să inspectezi piața. Navighează pe site-uri specializate în vânzarea autoturismelor, mergi la târgurile auto și încearcă să găsești cea mai bună ofertă, ținând cont și de criteriile tale. Bineînțeles, înainte de a începe procesul de documentare, ar fi bine să știi ce tip de mașină îți dorești, precum și câți bani ești dispus să investești.

2. Testarea

Pozele și descrierile de pe site-urile auto pot fi, de multe ori, înșelătoare, așa că nu te lăsa păcălit și cere-i vânzătorului să te lase să testezi mașina înainte de a semna contractul de cumpărare. E nevoie să petreci ceva timp la volan pentru a-ți face o idee despre felul în care mașina răspunde comenzilor tale. Totodată, este important, pentru a avea o imagine de ansamblu, să ceri ca drive testul să cuprindă autostrada, drumuri naționale și străzi pe care să poți face viraje stânga-dreapta. 

De asemenea, este esențial ca mașina să fie verificată de un mecanic auto, pentru a testa, printre altele, conditia uleiului și starea motorului, dacă vehiculul a fost implicat în accidente nedeclarate, dacă are straturi de rugină. Pe scurt, să verifice starea mașinii sub capotă.

3. Istoricul la service

Un alt lucru important de care să ții cont este să verifici istoricul mașinii la service, astfel îți vei putea face o idee în ceea ce privește performanța, reparațiile și problemele avute de autoturism. În cazul în care este prima dată când cumperi o mașină second-hand, ar fi bine să mergi să vezi autoturismul împreună cu un prieten care a mai făcut asta înainte. El va ști și ce întrebări suplimentare să-i adreseze vânzătorului.

4. Negocierea

Indiferent de prețul inițial pe care vânzătorul îl cere, nu ezita să negociezi. În funcție de calitatea vehiculului și de disponibilitatea proprietarului de a lăsa din prețul mașinii, poți obține o ofertă rezonabilă pentru un autoturism second-hand. Nu pierde din vedere că, oricât de bună ar părea să fie starea mașinii, fiind un autoturism la mâna a doua, va avea nevoie de întreținere în viitorul apropiat, iar valoarea sa va scădea rapid, odată cu trecerea timpului.

5. Încheierea contractului

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a deveni proprietarul autoturismului este să semnezi contractul de vânzare-cumpărare. Citește cu atenție documentul și verifică să fie trecută suma pe care ai negociat-o și nu prețul inițial. De asemenea, este important să te asiguri că îți sunt înmânate actele mașinii: talonul, cartea de identitate, precum și fișa fiscală.

Cumpărarea unei mașini second-hand poate fi o decizie dificilă, dar cel mai important în astfel de situații este să te încrezi în instinctele tale și să nu îți fie jenă să mulțumești și să pleci, dacă nu ești convins că este autoturismul potrivit pentru tine. 

Sursă foto: Corepics VOF/ Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.