Ce ar însemna o „iarnă grea” în România. La ce să fim atenți în luna noiembrie

iarnă gheață frig

Foto: Suju / pixabay.com

La fel ca toți europenii, românii sunt cu ochii pe facturile la gaz și electricitate și pe prognoza meteo. Deocamdată, potrivit meteorologilor, temperaturile sunt peste cele normale. Chiar dacă mulți știu că în ultimii ani iernile au fost ceva mai blânde, cel puțin în lunile noiembrie și decembrie, nu mai țin minte și temperaturile care s-au înregistrat nici măcar anul trecut.

Ca să nu cazi în capcana știrilor alarmiste, ca să poți să faci singur comparații, în acest articol îți prezentăm mediile temperaturilor înregistrate în ultimii peste 50 de ani pentru luna viitoare, noiembrie. Practic, tragi singur concluziile, te uiți la datele transmise de meteorologi și ignori titlul prăpăstios de la TV care anunță că ar urma o vreme „extraordinar de rece”.

Potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie, din datele înregistrate în perioada 1961 – 2020, temperatura medie multianuală în noiembrie nu depășește 8 grade Celsius decât în zona litoralului.

„În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 grade C. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 grade C.

În Transilvania, nordul și centrul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei și Subcarpații de Curbură, precum și în estul Maramureșului, temperatura medie variază între 2 şi 4 ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 grade C, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -2 grade C şi uneori, sub -4 grade C”, potrivit analizei făcute de meteorologilor ANM.

Au existat ani în care s-au înregistrat şi temperaturi minime neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -10 grade C, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975. Ani cu luni noiembrie foarte reci au fost: 1973, 1983, 1988, 1993, 1995 etc.

Ce temperaturi medii multianuale s-au înregistat în luna noiembrie între 1961 și 2020:

Cea mai mare temperatură medie pentru luna noiembrie s-a înregistrat în 2019, când au fost 8,8 grade Celsius. Cele mai reci luni noiembrie au fost în 1988 (medie de -1,4 grade Celsius), 1993 (-0,4 grade Celsius) și 1995 (0,4 grade Celsius).

Mai multe detalii despre cum a fost vremea în luna noiembrie în România găsiți – aici.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version