Ce amendă a primit proprietarul unui cal bolnav abandonat pe câmp

FOTO: Telegrafonline.ro

Timp de două zile, pe un câmp de lângă Constanța, a zăcut un cal rănit. Autoritățile nu l-au luat pentru că nu există niciun adăpost în județ.

Potrivit Digi24.ro, unei femei i s-a făcut milă și a reușit să-i găsească un grajd temporar. Cel care l-a abandonat pe câmp a primit o amendă de doar 100 de lei. A spus că s-a lovit la picior și n-a mai fost bun de muncă.

În prezent, legea de protecția animalelor în România este extrem de blândă, cu pedepse mici. În primăvară, în Parlament a apărut un proiect de lege prin care torturarea sau uciderea animalelor să fie pedepsită în România chiar și cu zece ani de închisoare.

Iniţiatorii proiectului de lege au vrut ca uciderea cu intenţie a unui animal să fie pedepsită cu închisoare, de la 2 la 7 ani. Tot atâţia ani de detenţie riscă şi cei care organizează lupte de animale sau le torturează. Pedepsele sunt aceleaşi şi pentru persoanele care mutilează necuvântătoarele – e vorba, în special, de cei care le taie urechile, cozile sau corzile vocale.

În cazul în care autorul faptelor e chiar proprietarul sau crescătorul animalului, condamnarea poate ajunge până la 10 ani. Cazurile mai puţin grave sunt sancţionate în continuare cu amenzi, dar şi valoarea acestora a fost mărită, de la 3.000, la 10.000 de lei.

Luna trecută s-a înregistrat o premieră în justiția din România în ceea ce privește protecția animalelor.

Judecătorii tulceni l-au condamnat la 6 luni de închisoare cu executare pe un bărbat care a ucis un câine cu lovituri repetate de cuţit, deşi animalul nu prezenta nicio ameninţare, fiind legat în lanţ şi aflându-se într-un padoc.

Magistraţii au considerat fapta bărbatului cu atât mai revoltătoare, cu cât individul nu a manifestat nicio umbră de regret, ba din contră intenţia sa a fost clară aceea de a ucide patrupedul.

În plus, bărbatul nu este la primul conflict cu legea penală, având manifestări violente şi în familie. Din aceste considerente, dar şi pentru a preveni comiterea altor fapte grave, judecătorul a decis să-i aplice bărbatului pedeapsa închisorii, în regim de detenţie. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată.

 

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.