Ce am învățat din primele meciuri de la Euro 2016

Aseară, naționala Islandei – cea mai mică țară calificată vreodată la Euro – a smuls un egal memorabil cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo, 1-1, punând capăt primelor meciuri din faza grupelor.

Fiecare echipă a jucat câte un meci până acum la Euro 2016. În cele 12 partide s-au marcat 22 de goluri, doar 6 în prima repriză. A fost acordat un singur penalty – în favoarea României – și două cartonașe roșii.

Cu doar 1,83 de goluri pe meci, este un turneu foarte închis până acum. Media de goluri a precedentelor patru turnee finale este de peste 2,5 goluri.

Surprizele majore întârzie să apară. Victoria Ungariei cu Austria, dar și remizele obținute de Rusia și Islanda, în fața Angliei, respectiv Portugaliei, sunt singurele rezultate care au dat peste cap calculele până acum.

Campionatele Europene au avut parte de multe surpize în trecut. Outsideri ca Cehoslovacia, în 1972, Danemarca – 1992 sau Grecia în 2004 au scris istorie la Euro.

Cei mai buni pasatori sunt elvețienii. În meciul cu Albania, câștigat cu 1-0, au reușit să trimită corect 510 din cele 553 de pase – un procentaj de 93 la sută.

Germania a avut și ea un procentaj excelent în meciul cu Ucraina (92%), în timp ce spaniolii au trimis la destinație 91% din pase în confruntarea cu Cehia.

Vedetele nu au confirmat. Lewandowski, Griezmann, Ibrahimovic, Muller și Ronaldo nu au reușit să marcheze. Niciun fotbalist de la Euro 2016 nu a izbutit să înscrie mai mult de un gol.

Arbitrii s-au descurcat excelent până acum la Euro, controversele pe probleme de arbitraj lipsind aproape complet.

A doua etapă debutează astăzi, de la ora 16:00, cu meciul dintre Rusia și Slovacia, din Grupa B.

România întâlnește Elveția, la Paris, într-un meci pe care tricolorii nu au voie să îl piardă dacă vor să își crească șansele de calificare în optimile de finală.

Ziua se încheie cu partida dintre Franța și Albania.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Imaginile unui fotograf român, la BBC: „Acolo unde frumusețea nu are limite”
Un oraș din România, fotografiat de la 400 de kilometri de Pământ în ziua de Paști
Fotografia interzisă de Facebook care a împărțit internetul în două