Nicușor Dan a depus jurământul astăzi într-o ședință solemnă desfășurată în sala de plen a Camerei Deputaților, iar apoi a adresat Parlamentului primul său mesaj în calitate de președinte al României.
În mesajul său, el a enumerat prioritățile mandatului său pentru diverse domenii, inclusiv politică externă, securitate, educație sau sănătate. Nicușor Dan și-a început mesajul spunând că „societatea românească și-a demonstrat ei înseși că este vie și puternică” și că țara are nevoie de o „schimbare fundamentală”, însă în limitele statului de drept. El i-a invitat pe toți românii ca în perioada următoare să rămână implicați „pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statului român pentru ca ele să se reformeze”.
„Voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea. România are în diaspora, Republica Moldova, oameni muncitori, cinstiți, oameni de bun simț, meseriași care au dovedit, oameni de afaceri care au dovedit. Trebuie ca noi toți împreună să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun și pentru România la care visăm cu toții. Și toți împreună, cu toate aceste resurse, nu putem să nu reușim”, a spus Dan în mesajul său.
Pe termen scurt, el a atras atenția asupra deficitului mare cu care se confruntă România: „Statul cheltuie prea mult față de ce își poate permite, ceea ce pune în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții. E în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. E în interesul național ca ea să își asume reformele fiscale necesare, e în interesul național să transmită piețelor financiare și mediului investițional un semnal de deschidere și predictibilitate. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, e despre viitorul României. Și nu este despre calcule politice, ci despre interesul național. Și sunt convins că românii vor evalua în consecință.”
Pe termen lung, România are nevoie de o reformă temeinică, a mai spus președintele, prin reducerea birocrației, digitalizare, reforma procesului de acces și promovare în funcții publice, reforma sistemului electoral și reforma administrativ-teritorială.
Pe plan economic, România are nevoie să stopeze marea evaziune fiscală, să reducă cheltuielile statului, să asigure un management profesionist la companiile de stat, să optimizeze producția agricolă prin procesare, să dezvolte un sistem coerent de irigații și să asigure un cadrul favorabil investitorilor.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, președintele Nicușor Dan a spus că acesta are nevoie de digitalizare integrală, precum și de o strategie de investiții în infrastructură, de o extindere a centrelor pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor care aleg să profeseze în medii rurale și în orașe mici.
Cu referire la educație, președintele a afirmat că este nevoie ca statul să stimuleze financiar personalul didactic. De asemenea „este nevoie ca întreg sistemul educațional să stimuleze gândirea critică, e nevoie să corelăm învățământul cu piața muncii, e nevoie să investim în educație timpurie, adică în creșe și grădinițe, și e esențial să prevenim abandonul școlar”, a spus președintele.
Cu referire la justiție, Nicușor Dan a menționat că este nevoie ca parchetele să se focuseze pe marile zone de corupție din societate. Totodată, el a spus că este nevoie de reforma Inspecției Judiciare și de reducerea timpului de soluționare a dosarelor.
În primul său discurs ținut în Parlamentul României în calitate de președinte, Nicușor Dan a vorbit și despre protecția mediului, spunând că este nevoie de o reformare a instituțiilor de autorizare și control, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă a Romsilva, de o stimulare a gestionării eficiente a deșeurilor, precum și de o preocupare cu privire la dezvoltarea urbană.
Pe plan cultural, este necesar un program de acces la cultură, de punerea în valoare a patrimoniului românesc, precum și de susținerea și promovarea culturii contemporane, a spus Dan.
Nicușor Dan a abordat și tema protecției sociale și a egalității de șanse, atrăgând atenția că este nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminarea obstacolelor ce împiedică accesul femeilor la piața muncii și de combarerea violenței domestice.
Pe plan extern, președintele a arătat că este nevoie de consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, de participarea României la dialogul dintre UE și NATO, de participarea țării noastre la arhitectura europeană de apărare autonomă, de reducerea dependențelor critice în ceea ce privește tehnologia și lanțul de aprovizionare, de consolidarea tehnologiilor de apărare în fața războiului hibrid și de creșterea treptată a procentului din PIB pentru apărare.
În ceea ce privește relațiile cu Republica Moldova, președintele a spus că este nevoie ca România să sprijine parcursul său european, să consolideze proiectele comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, precum și să creeze un fond de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova.
Nicușor Dan s-a referit în discursul său și la românii din diaspora, afirmând că este nevoie ca statul român să eficientizeze procedurile și serviciile consulare, să creeze o structură dedicată celor care vor să se întoarcă acasă, în special celor care vor să investească în România, și să asigure totodată o reprezentare proporțională în Parlament a românilor din diaspora.
Știre în curs de actualizare.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: