Ce a mai rămas din fabrica Solina, arsă în această dimineață

FOTO: Captură Youtube/Alba24
FOTO: Captură Youtube/Alba24

Una dintre cele mai cunoscute fabrici din Alba Iulia, Solina, a fost distrusă de un incendiu. Potrivit Alba24.ro, a mai rămas doar un munte de table contorsionate, prăbușite peste utilaje carbonizate. Afacerea a fost distrusă, iar 250 de oameni au rămas fără locuri de muncă.

Potrivit site-ului companiei, Solina este cel mai mare producător de condimente și ingrediente pentru industria alimentară din România și este considerată unul dintre jucătorii importanți la nivelul piețe est europene. Firma exportă pe patru continente și achiziționează materie primă din 80 de țări.

Firma a început ca Supremia și a început activitatea în 2001. În 2004 a ajuns la o cifră de afaceri ce depășea 1 milion de euro, iar în 2010 depășea 20 de milioane de euro.

Investitorul francez Solina a cumpărat fosta fabrică Supremia în 2017, în schimbul a peste 30 de milioane de euro.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai a declarat că sunt în lucru probe cu privire la emisiile degajate în urma incendiului, însă a dat asigurări că din primle informații nu există substanțe care să pună în pericol sănătatea populației.

Inspectoratul șef al ISU Alba, Adrian Buia, a declarat că fabrica era autorizată de ISU din punct de vedere al securității la incendiu, iar ultimul control a fost realizat în luna septembrie a anului trecut, fără să fie sesizate probleme, potrivit Alba24.ro.

Incendiul a fost anunțat în jurul orei 06:20. ISU Alba a transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-Alert pentru anunţarea populaţiei din apropiere asupra prezenţei fumului dens rezultat din procesului de ardere. „Incendiu hală productie în mun. Alba Iulia cu degajări mari de fum, norul se îndreaptă în direcția mun. Sebeș, com. Ciugud, com. Daia Romana. Pentru asigurarea protecției rămâneți în incinte, închideți geamurile și nu vă expuneți la fum. Respectați recomandările pompierilor DSU-IGSU”, a fost mesajul transmis prin RO-Alert.

Hala are o suprafaţă de 10000-12000 mp, iar arderea s-a manifestat generalizat. Au fost trimise în ajutor autospeciale de la ISU Hunedoara, ISU Sibiu şi ISU Mures. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.