Ce a explodat în Beirut

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Cel puțin 100 de persoane au murit și peste 4.000 au fost rănite, după două explozii puternice succesive care au zguduit Beirutul. Premierul Libanului, Hassan Diab, a anunțat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate într-un depozit din portul Beirutului și au explodat provocând victime și daune fără precedent.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

„Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă”, a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. „Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală”, a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare „stare de urgenţă” timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o „putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii. Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă.

Preşedintele SUA Donald Trump a declarat că explozia din Beirut a fost probabil un „atac”, el făcând referire la oficialii militari americani care „par să creadă” că explozia nu a fost întâmplătoare, în ciuda informaţiilor oficiale transmise de autorităţile libaneze. Însă oficialii americani de la Pentagon l-au contrazis și au precizat că nu au nicio indicație că ar fi fost vorba despre un atac la Beirut.

Trei oficiali din Departamentul Apărării al SUA au declarat pentru CNN că nu există niciun indiciu care să arate că exploziile masive care au zguduit marţi capitala Libanului au fost un atac.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.