CCR: Meleșcanu a fost ales ilegal președinte al Senatului

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Curtea Constituțională a decis astăzi că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului nu a fost conform legii, potrivit G4Media. În această situație, vor fi din nou alegeri în Senat pentru stabilirea unui nou șef.

Contestația a fost depusă la CCR de 33 de senatori  ALDE, PNL, PMP și UDMR. Această contestație se referă la încălcarea regulamentului Senatului în septembrie, anul trecut, când Teodor Meleșcanu a fost ales ca președinte, cu sprijinul PSD și în detrimentul ALDE, partid pe care Meleșcanu îl reprezenta la vremea aceea.

PSD a susținut atunci candidatura lui Meleșcanu încercând să câștige sprijinul unor parlamentari ai ALDE. Înainte de acest episod, Călin Popescu Tăriceanu a ieșit cu ALDE de la guvernare și și-a dat demisia de la șefia Senatului. Câțiva parlamentari ALDE, în frunte cu Teodor Meleșacanu, au decis să susțină în continuare guvernarea PSD și au fost excluși din partidul condus de Tăriceanu.

Teodor Meleșcanu mai are o problemă. În vârstă de 79 de ani, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICMER) a anunțat că a deschis o anchetă față de dezvăluirile recente potrivit cărora în decembrie 1989, aflat la o reuniune diplomatică la Viena, a mințit despre reprimarea violentă, soldată cu morți, a revoluției de la Timișoara.

IICMER anunță că în cazul în care se va dovedi vinovăția lui Meleșcanu, cercetătorii se vor adresa Parchetului General.

Teodor Meleșcanu este diplomat din 1966, iar la terminarea facultății, potrivit Newsweek, și-a făcut teza de licență în care declara legală confiscarea de către comuniști a „proprietăților capitaliste.”

Meleșcanu conduce acum Senatul din postura de președinte al unui nou partid numit Forța Națională, care se declară „național și naționalist luminos” și se adresează „celor care gândesc românește”, potrivit Europa Liberă.