Cazul Săpoca. Încă un om a murit după agresiunea de la spitalul de psihiatrie

FOTO: Foundry/Pixabay.com
FOTO: Foundry/Pixabay.com

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că numărul deceselor în urma atacului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a ajuns la cinci, după ce o pacientă în vârstă de 88 de ani, care a fost internată la Spitalul Floreasca din Capitală, a murit în cursul nopții. Alte opt persoane au fost rănite și sunt internate în mai multe spitale.

De asemenea, ministrul a mai spus că managerul Spitalului Săpoca a demisionat. În perioada următoare se vor depune plângeri penale privind neglijența în serviciu. Potrivit ministrului, vor fi vizați medicul de gardă și asistentele care au lucrat în momentul incidentului.

„În ultimii doi ani au fost depuse două rapoarte de agresiune, sunt caiete de incidente pe secţie. Legislaţia spune că după fiecare incident de acest gen se face o prezentare a cazului, ni s-a spus că s-au luat măsuri, am cerut dovada, nu există. Pot crede că nu s-a făcut”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Judecătorii Tribunalului Buzău au decis, duminică seară, internarea medicală provizorie a bărbatului care a omorât cu un stativ de perfuzii cei cinci pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Săpoca.

Bărbatul are 38 de ani și ar fi fost internat pentru că era dependent de alcool. Incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Acesta a fost prins în curtea spitalului de un echipaj de poliție care se afla în zonă pentru că a adus un alt pacient agresiv.

„La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan (n.r. autorul atacului), în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus <<de ce să nu îl punem aici>>. Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plătește legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ținut o noapte”, a spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai spus și că o asistentă l-a surprins pe pacientul care a comis atacul în timp de se spăla pe față, i-ar fi zis să meargă la somn, iar acesta a răspuns afirmativ.

„14-15 ore n-au fost probleme, pacientul era liniștit, cooperant, așa reiese din ce scriu medicii. Pentru că a venit un alt pacient care avea nevoie de internare și două paciente au avut o altercație, s-a constatat că trebuie să fie separate, a fost o nebunie, încă nici eu n-am descrifrat exact ce s-a întâmplat, s-a decis transferul lui pe o zonă nesupravegheată, fapt neconsemnat în foaia de observație, vineri”, a mai spus Sorina Pintea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.