Cazul domnului Bărbulescu ar putea schimba justiția europeană

Cazul unui român ar putea duce la schimbarea legislației în ceea ce privește supravegherea angajaților pe internet în toată Uniunea Europeană.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a retras în pronunțare în cazul Bogdan Bărbulescu, care a fost concediat în 2007 pentru că a folosit internetul de la locul său de muncă în interese personale, scrie Digi 24.

În ianuarie, CEDO a dat dreptate angajatorului, precizând că nu este un abuz când angajatorul își verifică angajații pentru a se asigura că își duc la capăt îndatoririle profesionale în timpul programului de muncă.

Bogdan Bărbulescu (37 de ani) susține, însă, că i-a fost încălcat dreptul la viața privată în momentul în care angajatorul i-a spionat comunicațiile. Regulamentul intern al companiei la care lucra interzicea discuțiile private în timpul orelor de muncă.

Angajatorul a folosit un program ”spyware” pentru a-i accesa comunicațiile programatorului român, care nu știa că a fost spionat. Mai mult, apărarea a evidențiat că salariații nu pot să renunțe în mod absolut la orice fel de drept la viața privată atunci când încep munca.

Decizia în acest caz este considerată extrem de importantă, pentru că este va face jurisprudență în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: