Cazinoul din Constanța va fi reabilitat. Povestea celebrei clădiri

cazinoul din constanța
Cazinoul din Constanța. Foto: Djphazer via Wikimedia Commmons

Clădirea cazinoului de pe faleza din Constanța, monument istoric de categoria A, de interes național și internațional, va fi reabilitat. O firmă care a depus o contestație s-a retras din procedură și a renunțat la proces. Astfel, în următoarea perioadă ar putea fi semnat contractul pentru începerea reparațiilor.

Clădirea Cazinoului din Constanța este a Primăriei, în administrarea Companiei Naționale de Investiții. Se încearcă de mai mulți reabilitarea ei, însă până acum, toate licitațiile pentru reabilitare au fost contestate în instanță și apoi anulate.

Cazinoul din Constanța a fost construit în anul 1909 și inaugurat în vara anului 1910. Pe același loc, înainte, până în 1902, a fost o construcție de lemn, în care aveau loc spectacole de teatru și baluri.

Inițial, planul era să se construiască o clădire al cărei stil arhitectural se inspira din tradițiile artei românești. Ideea i-a aparținut arhitectului Petre Antonescu.

Ulterior, după terminarea fundației, Primăria Constanței a decis să schimbe planul și să îi încredințeze proiectul arhitectului francez Daniel Renard. Acesta a proiectat o construcție în stil Art Nouveau.

Cazinoul a mai fost restuarat și modernizat în 1934. Apoi, o echipă de artiști români și-au pus amprenta asupra lui în 1986. Au fost realizate atunci lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.

Cazinoul din Constanța a avut o istorie destul de tumultoasă. În vara anului 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, clădirea a fost folosită de Crucea Roșie pe post de spital de campanie. A redevenit funcțional abia spre sfârșitul anului 1917.

În 1941, clădirea a fost ocupată de trupele germane. A avut de suferit de pe urma bombardamentelor și a fost renovată în 1951, cu ajutorul deținuților politici. Din 1948 aici a fost Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 – 1989 a aparținut Oficiului Național de Turism – Litoral. În prezent, Cazinoul din Constanța, o clădire-simbol pentru unul dintre cele mai mari orașe din țară, este închis și se degradează pe zi ce trece.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.