Caz medical unic în România: Și-a donat un rinichi copilului, după 10 ani primește unul pentru a trăi

FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

Un bărbat care și-a donat un rinichi fiului său, în urmă cu 10 ani, pentru a-l scăpa de dializă, a primit un rinichi pentru a trăi. Potrivit Ziarul de Iași este un caz medical unic în România.

Bărbatul în vârstă de 66 de ani, din Roman, a fost salvat de un donator în moarte cerebrală. Transplantul a fost posibil în urma prelevării de organe care a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie, intervenţiile fiind realizate zilele trecute în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.

„Nu a mai fost un caz similar până acum, este o situaţie pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate. Şi-a ajutat fiul să treacă peste un episod de insuficienţă renală, iar acum a ajuns şi el în pragul şedinţelor de dializă. Valorile creatininei erau destul de mari, astfel că urma să înceapă şedinţele de dializă chiar săptămâna viitoare.

Pentru el este o şansă pe care a primit-o după ce el la rândul lui a dat o şansă copilului său, şi sperăm ca prin acest transplant să îi aducem la normal starea de sănătate”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Pe lângă bărbatul în vârstă de 66 de ani, un alt pacient de 58 de ani, din Botoșani, care făcea dializă din 2021, va primi un rinichi.

Cei doi pacienți sunt acum sub supraveghere medicilor de la Spitalul „Parhon” din Iași, după operațiile transplant care au avut loc miercuri, 4 mai.