Cauze frecvente ale durerilor de ovare și metode de a lupta cu ele

Ovarele sunt o parte importanta a sistemului reproductiv feminin. Slujba lor este dubla. Ele produc hormoni, inclusiv estrogeni, care declanseaza menstruatia. De asemenea, elibereaza cel putin un ovul in fiecare luna pentru o posibila fertilizare. In primul rand, va recomandam preventie prin consult ginecologic, este o metoda cat se poate de simpla de a afla din timp probleme care risca sa se agraveze daca sunt neglijate.

O serie de afectiuni diferite, de la candidoza vaginala in sarcina pana la chisturi sau chiar tumori, pot provoca dureri ovariene. Ovarele sunt situate in abdomenul inferior. Asta inseamna ca, daca aveti dureri ovariene, cel mai probabil il veti simti in abdomenul inferior – sub buric – si in bazin. Este important ca medicul dumneavoastra obisnuit sau obstetricianul / ginecologul sa verifice orice durere pelviana. Cateva conditii diferite o pot provoca.

Durerea in ovare poate fi acuta sau cronica. Durerea ovariana acuta apare rapid (peste cateva minute sau zile) si dispare intr-o perioada scurta de timp. Durerea cronica ovariana incepe de obicei mai treptat. Apoi dureaza cateva luni sau mai mult

Durerea ovariana poate fi continua. Sau poate sa vina si sa plece. Se poate agrava cu anumite activitati, cum ar fi exercitiile fizice sau urinarea. Poate fi atat de usor incat abia daca observi asta. Sau durerea in ovare poate fi atat de severa incat interfereaza cu viata de zi cu zi.

Metodele pe care medicul dumneavoastra le foloseste pentru a diagnostica durerea ovariana vor varia. Acestea se vor baza pe care ar putea fi cauza suspectata. Indiferent, medicul dumneavoastra va face un istoric medical complet, va face un examen fizic si va va pune intrebari despre durerea dumneavoastra. Intrebarile ar putea include:

  1. Unde simti durerea?
  2. Cand a inceput?
  3. Cat de des simtiti durere?
  4. O activitate face durerea mai buna sau mai rea?
  5. Cum te simti ?
  6. Cum va afecteaza durerea viata de zi cu zi?

Testele de diagnostic, cum ar fi ultrasunetele si alte tipuri de imagistica, pot determina cauza durerii. Iata un rezumat al unor posibile cauze ale durerii ovariene si modul in care sunt diagnosticate si tratate.

Chist ovarian

Chisturile sunt saci plini de lichid care se pot forma in ovare. Acestea sunt foarte frecvente la femei, mai ales in perioada fertila. Adesea se formeaza in timpul procesului de ovulatie. Se poate intampla atunci cand un ovul nu este eliberat sau cand sacul – folicul – care detine ovul nu se dizolva dupa eliberarea oului. Chisturile ovariene nu cauzeaza de obicei simptome si se dizolva singure.

Mittelschmerz

Unele femei prezinta dureri ovariene in timpul ovulatiei regulate in fiecare luna. Aceasta afectiune se numeste mittelschmerz. Numele provine din cuvintele germane pentru „mijloc” si „durere”. Ovulatia are loc, in general, la mijlocul ciclului menstrual, astfel incat s-ar putea sa simtiti durerea cel mai mult in jurul zilei 14 sau cam asa ceva, pe masura ce ovulul izbucneste din ovar si in trompa uterina.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.