În România trăiesc undeva între 10.419 și 12.770 de urși bruni, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000, a anunțat joi ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, care a prezentat rezultatele preliminare ale unui studiu privind populația de urs brun din România, relatează agerpres.ro.
„După analizarea a peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii acestui studiu estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de urși bruni, evaluarea maximă estimată de specialiști. Putem afirma, pentru prima dată în istoria României, cu o bază științifică solidă, câți urși avem în pădure. Până acum am lucrat cu estimări mai mult sau mai puțin controversate. Acestea erau bazate pe observații vizuale sau alte metode indirecte, însă astăzi avem o imagine clară, pe baza ADN-ului pe care l-am verificat în fiecare probă”, a spus ministrul Mediului.
Rezultatele studiului au fost obținute pe baza analizelor probelor genetice, în total fiind colectate peste 24.000 de probe. Fiecare urs a fost identificat printr-un profil genetic unic, obținut prin analizarea a 16 markeri ADN. Analizele s-au făcut în laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și au fost folosite echipamente de ultimă generație. În realizarea studiului au fost implicați 672 de specialiști în cinegetică ce au avut câini special antrenați pentru colectarea probelor.
Mircea Fechet a completat că managementul populației de urs în România va fi regândit și că vor exista zone de conservare și zone „unde ursul n-are ce căuta”. Potrivit ministrului, România are cea mai mare populație de urs brun din Europa, iar specialiștii spun că numărul optim de urși pentru țara noastră este de 4.000.
Ministrul a mai spus că legea va fi modificată astfel încât să se poată interveni mai rapid pentru protejarea populației. Conform ministrului, la ora actuală, dacă un urs vine într-o localitate, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare și abia apoi are dreptul să îl împuște sau să îl eutanasieze. Fechet a spus că va fi eliminată intervenția graduală pentru intravilanul localității, astfel încât primarii vor avea libertate să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: