Câți specialiști IT a pierdut România în ultimii ani

FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Sectorul IT este unul dintre cele mai importante pentru un stat modern, însă România a pierdut pete 37.000 de specialiști în domeniu în ultimii 20 de ani.

Potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare IT Brainspotting, majoritatea specialiștilor IT au emigrat în Uniunea Europeană, peste 60%, iar 30% au ales Statele Unite ale Americii și Canada. Restul de 10% au plecat să muncească în Asia sau în alte zone ale lumii.

Deficitul de specialiști IT de pe piața muncii din România este de peste 15.000 de oameni pe an, fiind o barieră importantă în fața progresului firmelor locale. Mai mult, universitățile românești produc, an de an, cel mult 9.500 de specialiști, o treime fiind în București.

Studiul Codecool şi Brainspotting a fost realizat pe un eşantion de 47 de lideri din industria IT, în perioada aprilie – iunie 2019.

9 din 10 lideri care activează în industria IT din România cred că universitățile trebuie să-și adapteze programa la realitatea zilelor noastre, dar și că ar fi oportună creșterea numărului de absolvenți. Mai mult, părerea generală este că domeniul IT trebuie să rămână scutit de taxe.

”Ar trebui dublat numărul de absolvenți în domeniile tehnice pentru a acoperi deficitul de personal”, a spus Claudia Tamași, Country Manager la Codecool Romania, o companie nouă, fondată în București, care se ocupă cu educația în domeniul IT.