Câți români vor mai fi în țară peste 30 de ani

FOTO: vait_mcright/Pixabay.com
FOTO: vait_mcright/Pixabay.com

Organizația Națiunilor Unite (ONU) trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că în Europa de Est va scădea considerabil populația până în anul 2050. În top se află și România. GreatNews a relatat pe larg despre subiectul depopulării, în cadrul unei campanii.

Prospecția ONU arată că până în 2050, populația României va scădea cu aproximativ 17%, adică în jur de 16 milioane de locuitori .

Pe primul loc în acest clasament al țărilor din Europa de Est care vor cunoaște cele mai mari scăderi de populație se află Bulgaria. Până în 2050, în țara vecină vor fi cu 23% mai puțini oameni. Mai exact, Bulgaria va înregistra o scădere de 1,7 milioane de locuitori, adică echivalentul populației care trăiește în capitală și întreaga zonă metropolitană care o înconjoară.

Urmează în top Letonia, care va cunoaște o scădere de 22%, Republica Moldova, cu 19%, Ucraina, cu 18% și, cu același procent ca România, Croația și Lituania. Topul este completat de Serbia, Polonia și Ungaria, fiecare cu câte o scădere de 15%.

Statisticile ONU mai arată și că populația Japoniei va scădea cu 15%. De asemenea, în Liban va exista o sădere de 11%, iar populația Coreei de Sud se va diminua cu 10%. Între principalele cauze se numără rata scăzută a natalității. De asemenea, o altă cauză, mai ales în țările din Europa de Est, este emigrarea către state cu un nivel de trai mai ridicat.

Însă, în ciuda acestor statistici, populația la nivel global ar urma să crească și să ajungă la aproximativ 10 miliarde de oameni. Datele ONU arată că numărul de locuitori ai Africii ar urma să fie dublu până în 2050.

Potrivit recensământului realizat în 2011, România are o populație de peste 20 de milioane de locuitori. Cele mai mari orașe sunt București (peste 2,1 milioane de locuitori), Iași (peste 362.000), Timișoara (peste 332.000), Cluj-Napoca (peste 321.000), Constanța (peste 317.000), Craiova (peste 305.000) și Galați (peste 304.000).

FOTO: vait_mcright/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.