Studiu. Câți români vor mai fi în 2060

Foto: Andreea Dogar

Populația României ar urma să se reducă în următorii 40 de ani. Institutul Național de Statistică (INS) a luat în calcul la estimarea populației cinci variante: constantă, pesimistă, medie, intermediară și optimistă.

În varianta constantă, România ar urma să ajungă, în 2060, la 11 milioane de locuitori. În varianta optimistă, țara noastră ar urma să aibă 16,3 milioane de locuitori. În varianta pesimistă statistica arată că vor fi doar 12,5 milioane de rezidenți, potrivit Agerpres.ro.

Varianta medie reprezintă varianta cea mai plauzibilă asupra evoluției populației, pe baza căreia România ar urma să aibă, în anul 2060, o populație rezidentă de 13,8 milioane locuitori. În varianta intermediară, populația rezidentă este estimată, în anul 2060, la 15,4 milioane locuitori.

„În toate variantele de proiectare, populația rezidentă a țării se va reduce cu valori cuprinse între 3,6 milioane persoane (varianta optimistă) și 8,8 milioane persoane (varianta constantă). Populația feminină ar continua să fie predominantă. Ponderea acesteia în populația rezidentă totală în anul 2060 ar fi aproape egală în ambele variante de proiectare (51,5% în varianta optimistă și 52% în varianta constantă), înregistrând o creștere față de anul 2015 (51,2%)”, se menționează în studiu.

Potrivit INS, Bucureștiul ar urma să aibă în continuare cea mai numeroasă populație (1,38 de milioane de persoane), urmat de județul Iași (728.700 de persoane).

Studiul mai arată că populația rezidentă a regiunii Oltenia ar urma să se reducă la jumătate până în 2060.

Pe sexe, în varianta medie de proiectare, populația masculină s-ar reduce, în anul 2060, cu 31,4% față de anul 2015, iar populația feminină ar înregistra o scădere cu 29,6%. Județele Cluj, Iași, Sibiu și Timiș vor înregistra cele mai mici diminuări ale populației feminine (sub 10%), iar județul Iași va înregistra singura diminuare sub 10% a populației masculine (de 6,1%).

Județele cu cele mai mari diminuări, atât pentru populația feminină, cât și cea masculină, vor fi Teleorman (-60% pentru populația feminină și -62,6% pentru populația masculină) și Olt (-56,7% pentru populația feminină și -60,2% pentru cea masculină).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.