Câți români susțin implicarea României în apărarea altui stat NATO dacă acesta ar fi atacat | SONDAJ

armata română soldat
Foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro (Facebook)

70% dintre români sunt de acord cu implicarea României în apărarea altui stat membru NATO în cazul în care acesta ar fi atacat, arată un sondaj INSCOP citat de Digi24.

Tratatul NATO prevede că „un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”.

De asemenea, 25% dintre respondenţi sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în ţări aliate NATO pentru ajuta la descurajarea ameninţărilor recente ale Rusiei, 60% dintre respondenţi au sunt că sunt de acord, 36% sunt împotrivă şi 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de Strategic Thinking Group. Cercetarea a fost realizată în perioada 21-25 februarie. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului a fost de 1.050 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de aproximativ 3%.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.