Câți români sunt obezi

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Universități de medicină din România au participat la un studiu inițiat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății referitor la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților.

Potrivit concluziilor, anul trecut, în România, 19,7% dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți prezentau obezitate.

La extrema cealaltă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2,8% dintre fete și 2,8% dintre băieți erau ponderal moderat și sever.

Studiul a mai ajuns la concluzia că numărul copiilor și adolescenților obezi, cu vârste între 5 și 19 ani, în întreaga lume, a crescut de zece ori în ultimele patru decenii.

Câte calorii are un măr

Studiul a fost publicat în The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei.

În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, în anul 2006, 14 % dintre fete și 19,4 % dintre băieți erau supraponderali, iar 3% dintre fete și 5,5% dintre băieți erau cu obezitate. Procentul băieților cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani.

Din România, datele au provenit din studii efectuate de Universitățile de Medicină din Timișoara, București, Iași, Târgu Mureș și date de la Institutul Național de Sănătate Publică.

A crescut numărul obezilor în România

România se situează sub media est-europeană la obezitate, cu 55% din populaţie supra-ponderală, faţă de 58% cât este media din regiune, potrivit unui studiu realizat de Nielsen. Deşi România se află sub media zonei, creşterea incidenţei obezităţii este mai rapidă în regiune, cu un avans de 14 puncte procentuale faţă de 1990.

„Rata obezităţii în Europa Centrală şi de Est nu este la fel de ridicată ca în Vest, însă răspândirea sa este mare, iar dorinţa consumatorilor pentru produse mai sănătoase reprezintă o oportunitate în creştere pentru producători şi comercianţi“, potrivit studiilor realizate de Nielsen.

Oamenii îşi vor schimba obiceiurile de consum, dar şi alegerile de produse după ce vor conştientiza care este impactul obezităţii asupra vieţii acestora, iar piaţa se va modela în funcţie de tendinţele pentru o viaţă sănătoasă.

„Până la 81% din persoanele din Europa Centrală şi de Est încearcă să piardă în greutate şi, pentru atingerea acestui scop, fac schimbări în dieta zilnică. În acest grup, 65% aleg să cumpere produse cu conţinut redus de zaharuri şi grăsimi, iar 61% sunt mult mai dispuşi să consume produse proaspete şi naturale”, potrivit sursei citate.

Ce mâncăm

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, consumul de carne și preparate din carne este relativ scăzut comparativ cu standardele din țările dezvoltate. Astfel, carnea și preparatele din carne dețin o pondere de 12% din totalul caloriilor consumate, iar produsele lactate — 11%. Pâinea reprezintă unul dintre alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării din România. Consumul mediu lunar este de 8,3 kilograme de persoană.

O persoană cheltuiește, în medie, 2,7 euro pe lună pentru 1,1 kilograme de carne de pasăre. Pentru carne de porc tot aceeași sumă, dar pentru numai 700 grame. Carnea de bovine este oarecum un lux la români, fiind alocat sub un euro, respectiv 90 de cenți pentru 200 de grame. Consumul de pește este, de asemenea, unul scăzut, banii alocați lunar reprezentând însă echivalentul a 1,7 euro pentru 600 de grame.

Cartofii se consumă în aproape toate gospodăriile din România, iar lunar consumul este de circa 3 kg. Trebuie luat în considerare faptul că datele sunt de fapt pe o medie pe ansamblul tuturor gospodăriilor, fiind persoane care consumă mai mult, iar altele mai puțin. Consumul de fructe este foarte scăzut, o persoană consumând în medie 3,6 kg lunar. Grăsimile completează masa românilor, fiind un consum mediu lunar de persoană de circa 1 kg, reprezentând unt, margarină sau uleiuri vegetale.

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.