Câți români suferă de stres și de oboseală cronică

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Stresul este numit „boala secolului” și unul dintre principalele motive pentru care oamenii trăiesc din ce în ce mai puțin.

Și românii sunt afectați de stres și acuză o suprasolicitare din cauza locului de muncă, iar un studiu realizat de firma Ivox pentru Secom a scos la iveală date interesante despre starea de sănătate a românilor.

„Când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 10% indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre aceştia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator şi angajat în domeniul IT sau programator”, se arată într-un comunicat al Secom, firmă specializată în importul şi comercializarea de suplimente alimentare.

Aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecţiunilor cauzate de stres, majoritatea acuzând oboseală excesivă şi îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

Românii cei mai afectați de stres

Femeile sunt cele care sunt afectate cel mai mult la locul de muncă, iar 54,5% dintre ele au declarat că se simt obosite sau epuizate din cauza locului de muncă.

Oboseala cronică este responsabilă pentru o stare generală proastă și este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cardiovasculare, deficite imunitare și sunt manifestări care persistă mai multe luni.

Medicii, piloții, pompierii și profesorii au cele mai solicitante meserii, potrivit studiului, iar gradul ridicat de risc fizic sau psihic, precum și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă asupra celorlalți îi determină pe aceștia să se declare stresați și epuizați.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.