Câți români cred că țara se îndreaptă în direcția bună

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Un eurobarometru realizat de institutul Kantar, la comanda Parlamentului European, arată că doar unul din patru români mai cred că lucrurile merg în direcția bună în România. Este vorba despre o scădere de 7 puncte procentuale față de luna martie a acestui an.

În timp ce 25% dintre români cred că lucrurile merg în direcția bună, 62% cred că țara se îndreaptă în direcția greșită. De asemenea, 6% dintre români cred că lucrurile nu merg nici în direcția bună, nici în cea proastă, iar 7% au spus că nu știu.

Potrivit acestui sondaj, la nivelul întregii Uniunii Europene se înregistrează o foarte ușoară a optimismului. Mai exact, 33% dintre europeni cred că lucrurile merg în direcția bună. În martie, 32% dintre europeni considerau că țările lor se îndreaptă în direcția bună.

Sondajul a fost realizat în cele 28 de state ale Uniunii Europene, în perioada 23 septembrie – 2 octombrie 2017, de Kantar Public.

Potrivit unui sondaj realizat de IMAS și prezentat la începutul acestei luni, premierul Mihai Tudose are parte de o încredere de puțin peste 23%. Tudose a scăzut în 3 luni, de la 24,7%. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a scăzut de la 21,7% la 18,7%.

Președintele Klaus Iohannis a urcat de la 32,1%, cât avea în ianuarie, la 41,7%.

În ceea ce privește intențiile de vot, potrivit sondajului IMAS, PSD ar obține 39% dacă duminica aceasta ar fi alegeri. Pe următorul loc s-ar situa PNL, cu 31%, urmat de ALDE (8%) și USR (6,8%). Ca o comparație, un sondaj realizat tot de IMAS în luna mai, pentru Realitatea TV, arăta că PSD ar fi obținut 41% din opțiunile exprimate, urmat de PNL care ar fi fost votat de 25% dintre cei care şi-au declarat intenţia de a participa la următoarele alegeri parlamentare. Celelalte partide care sunt acum în parlament ar fi avut sub 10 procente.

În ianuarie 2017, la finalul primei luni de guvernare a Executivului Grindeanu, percepția că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție bună era împărtășită de 36,7% dintre români, procent similar cu cel înregistrat în luna aprilie 2017 (35,4%).

În ianuarie 2016, sub guvernarea lui Dancia Cioloș, optimismul celor intervievaţi se situa la 36,8%, acesta având însă ulterior o tendință descendentă – 31,7% în februarie și 26,4% în martie. Totuși, aprilie 2016 marchează o ușoară creștere a procentului de români care considerau că direcția în care se îndrepta România era una bună (28%).

Sondajul IMAS este realizat lunar pe eșantion de 1.000 respondenți, metoda CATI (n.r. prin telefon), iar marja de eroare e de plus minus 3%.

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.