Câți români au pus mâna pe o carte în ultimul an

carte
Foto: silviarita / pixabay.com

Doar 6,5 la sută din populația țării a cumpărat cel puțin o carte în ultimul an, țara noastră având, astfel, cea mai mică piață a cărții din Uniunea Europeană.

Doar 1,3 milioane de români au investit bani într-o carte în acest an, potrivit datelor Eurostat, preluate de Asociația Editorilor din România.

Românii sunt printre cei mai dezinteresați cititori din Europa, nici studenții sau profesorii nefiind prea pasionați de lectură, susțin reprezentanții editurilor.

România are cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește volumul vânzărilor, cât și numărul de cititori.

Piața pentru manuale și culegeri școlare este evaluată la 30 de milioane de euro pe an, în timp ce piața celorlalte lecturi este de două ori mai mare: 60 de milioane de euro pe an.

Bulgaria, care are o populație de trei ori mai mică decât România, are, de asemenea, vânzări de peste 60 de milioane de euro, în timp ce în Slovenia, care se laudă cu doar două milioane de locuitori, cheltuielile cu lectură sunt în de 75 de milioane de euro.

În România sunt și cele mai puține librării raportat la populație și cel mai mic consum de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

În țările avansate, cititul este o afacere uriașă. Piața cărții din Germania, cea mai mare din Europa, este de 9 miliarde de euro anual, cea din Italia la două miliarde, în timp ce în Ungaria se cumpără cărți de 140 de milioane de euro anual.