Câți români ar dori să treacă la programul de muncă de 4 zile pe săptămână

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Un grup de parlamentari de la PNL și USR a depus un proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii, prin care în România va exista și săptămâna de lucru de 4 zile cu program de 10 ore pe zi.

Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că 78% dintre cei care au participat la o cercetare sociologică pe această temă ar vrea să lucreze doar 4 zile pe săptămână și cred că este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru.

Aproape 71% dintre angajați consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-a potrivi locului de muncă pe care îl au și activității lor. Însă,

41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.    

Chiar dacă 3 din 4 angajaţi înclină să creadă că angajatorul lor nu ar permite un astfel de program, ei văd şi multe avantaje pentru starea lor de bine, cum ar fi îmbunătăţirea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată (70%), mai mult timp liber pentru a prioritiza sănătatea psihică şi fizică (68%), creşterea nivelului de productivitate atunci când sunt la job (29%) şi diminuarea riscului de a ajunge la epuizare (25%). 

Potrivit sondajului realizat de platforma de recrutare BestJobs, principalul lucru pe care respondenţii l-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de 4 zile ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, făcând activităţi în familie (58%).

Odihna ocupă de asemenea un loc important pentru 42% dintre respondenţi, iar topul activităţilor pe care  angajaţii le-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de 4 zile, este completat de activităţile recreative. Alţi 47% spun că în ziua liberă ar rezolva sarcini administrative de care nu se pot ocupa în timpul zilelor de lucru. 

Cu privire la efectele asupra angajaţilor, 1 din 4 angajatori consideră că aceştia ar fi mai fericiţi datorită zilei libere în plus, dar 12% se tem că acest program ar putea conduce rapid la extenuare, din cauza volumului crescut de muncă într-o zi de lucru.   

Sondajul a fost efectuat în perioada 02 – 24 martie pe un eşantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.