Câți parlamentari ar trebui să aibă Diaspora? În prezent, un milion de votanți sunt reprezentați de 6 aleși!

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Liderii USR și PLUS, Dan Barna, respectiv Dacian Cioloș, cer de urgență amendarea legii electorale, după prezența-record a românilor din străinătate la alegerile prezidențiale.

Aproape un milion de români stabiliți peste granițele țării au votat la turul doi de scrutin, majoritatea covârșitoare preferându-l pe președintele Klaus Iohannis.

Prezența-record la urne, înlesnită și de organizarea eficientă a secțiilor de votare din Diaspora, a atras imediat comentariile celor doi lideri de alianță, Dacian Cioloș, de la PLUS, și Dan Barna, de la USR.

Dacă legea electorală a fost făcută de partidele mari în interesul partidelor mari, cei de la USR și PLUS cer schimbarea acesteia, de urgență:

”Este o încălcare flagrantă a principiului egalității cetățenilor și, implicit, cu cel al egalității între voturile acestora. Or, ce fel de vot egal este acesta? Românii, oriunde s-ar afla, trebuie încurajați să voteze, pentru că astfel ei păstrează legătura cu țara, iar țara păstrează speranța că într-o zi se vor întoarce”, a scris Cioloș pe Facebook.

Fostul premier notează că Diaspora reprezintă 10 la sută din totalul voturilor, însă este reprezentată în Parlament de doar 1,5% dintre aleși.

Mai exact, Diaspora are 6 parlamentari: 4 deputați și 2 senatori.

Dan Barna vrea cel puțin ”15 parlamentari pentru Diaspora”.

Pentru prima dată, la aceste alegeri prezidențiale, cetățenii români din diasporă au putut vota timp de trei zile, pe lângă votul prin corespondență, iar numărul secțiilor de votare a fost și el mărit.