Deși statul suedez nu a aplicat măsuri dure de carantină precum alte țări europene, studiile arată că Suedia este foarte departe de a obține așa-numita „imunitate de turmă”, relatează CNN.
Autoritățile suedeze au anunțat că, în ciuda faptului că au adoptat măsuri mai relaxate pentru a controla coronaviruslui, doar 7,3% dintre locuitorii din capitala Stockholm au dezvoltat – până la sfârșitul lunii aprilie – anticorpii necesari pentru a lupta împotriva bolii.
Acest procent a fost anunțat de Autoritatea de Sănătate Publică din Suedia. Potrivit CNN, procentul este similar altor țări care dispun de astfel de date și este mult sub necesarul de 70-90% pentru a crea „imunitate de turmă” într-o populație.
Epidemiologul șef din Suedia, Anders Tegnell, a declarat într-o conferință de presă că procentul este „puțin mai scăzut” decât se așteptau specialiștii, însă nu cu mult: „poate doar cu un procent sau două”.
„Se potrivește foarte bine cu modelele folosite”, a mai spus el.
Studiul realizat de Agenția de Sănătate Publică a Suediei și-a propus să determine cât de aproape este țara de a atinge obiectul „imunității de turmă”. În fiecare zi a săptămânii a fost realizat același număr de teste (1.118 teste într-o săptămână), procedura fiind reluată timp de 8 săptămâni.
Rezultatele din alte regiuni din Suedia urmează să fie anunțate ulterior, mai notează sursa citată.
Pe timpul pandemiei, Suedia a aplicat o strategie diferită de alte țări europene, alegând să țină deschise cele mai multe școli, restaurante, saloane de înfrumusețare sau baruri. Totuși, autoritățile le-au cerut oamenilor să nu facă deplasări lungi și au făcut apel la responsabilitatea personală a fiecăruia.
Procentul de 7,3% de oameni cu anticorpi nu este foarte mare față de cel din țările care au impus măsuri dure de carantină. În Spania, 5% dintre oameni dezvoltaseră anticorpi până la data de 14 mai, potrivit unor rezultate preliminare ale unui studiu epidemiologic realizat de Guvern.
„Imunitatea de turmă” este atinsă atunci când 70-90% dintr-o populație devine imună la o boală contagioasă, fie pentru că oamenii respectivi au fost infectați, s-au vindecat și au dezvoltat anticorpi, fie pentru că s-au vaccinat. Când se întâmplă acest lucru, este puțin probabil ca boala să ajungă la cei care nu sunt imuni deoarece nu mai sunt destui purtători ai virusului cu care aceștia să intre în contact.
Nicio comunitate nu a atins până acum această „imunitate de turmă”, iar un vaccin „ne va aduce imunitatea de turmă mai repede” decât infectarea, a declarat Michael Mina, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică „T.H.Chan” de la Harvard.
Foto: jensjunge / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: