Câți deținuți eliberați s-au întors în penitenciare

FOTO: James Timothy Peters/Pixabay
FOTO: James Timothy Peters/Pixabay

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor spune că legea recursului compensatoriu este de fapt „o grațiere mascată”. Potrivit site-ului ANP, numărul deținuților din penitenciare a scăzut în ultimele două luni de la 25.798 (19 octombrie 2017) la 23.693 (19 decembrie 2017).

Cifrele ANP arată că 833 de deținuți s-au eliberat la termen și 2.297 au fost eliberați pe baza legii recursului compensatoriu. Însă, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor spune că 1.025 deținuți au intrat sau reintrat în această perioadă în penitenciare, peste 60% dintre aceștia fiind recidiviști sau cu antecedente penale.

„Toți vor primi în continuare acest beneficiu de 5 zile considerate ca executate la 30 de zile de detenție. O întrebare se impune: Contează pentru ministrul Justiției și coaliția de guvernare pe care o reprezintă câte victime au făcut cei 2.105 de noi deținuți? Estimăm că vor fi peste 5.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu care se reîntorc în penitenciare în primele 12 luni de aplicare. Cine răspunde?!”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Un ordin semnat în noiembrie de ministrului de Interne, Carmen Dan, stabileşte că aresturile de poliţie sunt condiţii improprii de detenţie.

Astfel, persoanele condamnate care au fost încarcerate în aresturi pot beneficia de prevederile Legii recursului compensatoriu, potrivit căreia deţinuţii au primit şase zile de libertate pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii proaste.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) arată că după publicarea Ordinului 140/2017 angajaţii penitenciarelor au reluat calculul executării pedepselor de către deţinutii aflaţi în custodie.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.