Câți cozonaci vor mânca românii de Crăciun?

Patiserii și brutarii români mizează pe un consum-record de cozonaci în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales că reducerea TVA de la 24% la 9% a ieftinit și produsele de panificație.

Patiserii și brutarii își propun să vândă peste opt milioane de cozonaci în această perioadă festivă.

„Anul acesta ieșim pe piață cu 8 — 8,1 milioane de cozonaci, peste cifra de anul trecut de 7,3 milioane, datorită creșterii exportului, dar și cererii pe plan național. Trebuie să fim realiști, cozonacul este și mai ieftin anul acesta cu 12% datorită reducerii TVA de la 24 la 9%. Suntem bine poziționați și în ceea ce privește exporturile de cozonaci care s-au dezvoltat foarte bine în această perioadă premergătoare Crăciunului. Am ajuns la o cifră de 700 — 800.000 de cozonaci ceea ce înseamnă aproape 10% din producția națională”, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, Aurel Popescu, citat de Agerpres.

Cozonacul românesc este un produs foarte apreciat pe piețele străine, preparatul tradițional ajungând să fie apreciat în Germania, Marea Britanie, țările nordice și mai ales în țările unde sunt comunități considerabile de români.

Cozonacii ajung și în Australia sau în America de Nord, iar patiserii români reușesc să se impună în lupta cu cozonacii de import, care sunt oferiți mai mult pentru cadouri.

Cel mai popular cozonac rămâne cel cu nucă și cacao, însă oferta este foarte variată, cu peste 70 de rețete tradiționale de cozonac, care sunt deja înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar alte tipuri așteaptă să fie luate în evidență.

Coonacii costă între 5 lei și 50 de lei bucata, în funcție de mărime.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Top 10. Cele mai spectaculoase imagini surprinse din dronă, în 2015
Povestea oamenilor care aduc Universul mai aproape de noi
Viața de pe Pământ va dispărea cu siguranță. Dar când anume?
Astronomii români au făcut o descoperire importantă. Trei stele vor purta numele unui oraș din țara noastră
Cel mai bun loc din lume pentru a privi stelele
Gaură neagră ce devorează violent o stea, observată de cercetători români