Câți cai sălbatici sunt în Delta Dunării

FOTO: RebeccasPictures/Pixabay.com
FOTO: RebeccasPictures/Pixabay.com

Caii care trăiesc în libertate în Delta Dunării au fost numărați. De acest recensământ s-au ocupat specialiștii Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) și câteva organizații de profil – VF Vier Pfoten, ARCA-Animal Rescue&Care și WRC-Wilderness Research and Consultancy.

„Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate)”, anunță ARBDD.

Numărătoarea cailor s-a făcut prin metoda survolului aerian cu elicopterul pentru a asigura acoperirea întregii zone. S-a descoperit că există 1.926 de cai în 16 zone monitorizate.

„Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere”, spun cei din ARBDD, potrivit adevarul.ro.

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, spune că nu vor dispărea caii sălbatici din zonă și că trebuie vorbit și de interesul turistic deosebit adus de aceste animale. De asemenea, se va analiza modul în care caii și vacile pot influența negativ anumite habitate, mai ales zonele stric protejate, dar se va ține cont și de angajamentul României privind problema eradicării anemiei infecțioase.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.