Câți bani trebuie să plătească un spital din România unei mame căreia i-a fost schimbat copilul

Cu aproape un sfert de populație peste granițe, românii din țară se împuținează pe zi ce trece. Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons
Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons

Spitalul Orășenesc Târgu Neamț va trebui să achite daune morale unei tinere al cărei copil a fost schimbat după naștere. Judecătorii au decis că a fost vorba de o neglijență a cadrelor medicale.

Sentința a fost pronunțată zilele trecute, scrie Adevărul, la cinci ani după producerea incidentului.

Ramona Florean, în vârstă de 33 de ani, a născut o fetiță la Maternitatea din Târgu Neamț, în anul 2011. În aceeași zi, în același loc, s-a născut o altă fetiță, iar cadrele medicale au inversat cei doi bebeluși, din neglijență.

„Imediat după ce am născut mi-au arătat fetiţa, era blondă, avea părul scurt, nişte unghii lungi ca de domnişoară, aspect care m-a amuzat pe moment, albicioasă la faţă şi curată. M-au dus în salon şi după câteva ore mi-au adus fetiţa la alăptat. Era înfăşată, iar în momentul în care alăptam am început să observ care avea părul ieşit de sub scutecul cu care era înfăşată şi era de culoare închisă şi avea mai mult puf pe faţă. M-am gândit că poate nu am observat eu bine şi am început să caut bileţelul din faşă să văd dacă este scris numele fetei mele. Am gasit bileţelul şi m-am liniştit: era scris numele Florean Teodora. Cealaltă mamă nu putea alăpta şi abia a doua zi i-au adus fetiţa. Când am văzut-o, am simţit să mi se surpă pământul sub mine: mi s-a părut ca fiind fetiţa mea, pe care o văzusem imediat după naştere“, a povestit Ramona Florean.

Cu toate că a semnalat situația cadrelor medicale, acestea au exclus posibilitatea unei erori. După patru zile, când asistenta medicală care fusese prezentă la naștere a revenit la serviciu, a descoperit că bebelușii fuseseră schimbați. Fetița Ramonei Florean avea o pată pe picior, fapt consemnat în foaia de observație, însă nimeni altcineva nu s-a gândit să facă verificările.

Mama a suferit de pe urma incidentului, iar timp de mai mulți ani s-a luptat în instanță cu spitalul. Inițial, Judecătoria Târgu-Neamț decisese obligarea spitalului la plata a 25.000 de euro.

Reprezentanţii spitalului au atacat decizia instanţei de fond, ulterior Tribunalul Neamţ, reducând cuantumul daunelor la 50.000 lei. Daunele urmează a fi achitate de asiguratorul spitalului.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mobilă superbă făcută de o româncă, dintr-un material neobișnuit
Proiecte de case din lemn rotund. 3 modele superbe, în stil tradițional
12 trucuri ca să îți organizezi bucătăria simplu, ieftin și eficient