Câți bani cheltuie românii în supermarket?

supermarket
Foto: Yuya Tamai (Flickr)

Jumătate dintre români nu cheltuie mai mult de 100 de lei pe săptămână în supermarket, în timp ce peste 90 la sută dintre clienți fac cumpărături de cel mult 300 de lei.

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței, majoritatea românilor își fac cumpărăturile din supermarket, doar un număr foarte mic dintre respondenți preferând magazinele de cartier.

„Doar 6,7% din totalul persoanelor chestionate au indicat magazinele mici de cartier ca reprezentând magazinele de unde îşi fac, în mod frecvent, principala achiziţie de bunuri de consum curent. Mai mult, 56% din persoanele care se bazează pe magazinele mici de cartier, merg de mai multe ori pe săptămână pentru aprovizionarea principală a gospodăriei şi doar 20% merg o dată pe săptămână la cumpărături”, se precizează în studiul Consiliului Concurenței.

În ceea ce privește sumele de bani pe care românii le cheltuiesc săptămânal cu cumpărăturile, majoritatea se încadrează într-un buget de cel mult 300 de lei.

„Se constată că o pondere de 87% din totalul respondenţilor din Bucureşti cheltuiesc sub 300 de lei, (42% dintre respondenţi cheltuiesc sub 100 de lei, iar 68% dintre aceştia cheltuiesc sub 200 de lei). La nivel naţional, ponderile urmează aceeaşi linie cu cele din Bucureşti, cei mai mulţi respondenţi încadrându-se în intervalul 100-200 lei, 86% din totalul respondenţilor cheltuind sub 300 de lei”, mai arată autorii studiului.

Românii preferă magazinele care sunt aproape de locul unde locuiesc.

”Cele mai multe persoane au declarat că merg între 6 şi 10 minute, astfel încât 63% se deplasează maxim 10 minute pentru a ajunge la magazinul pe care îl frecventează, în Bucureşti, şi 62%, la nivelul ţării”, explică Consiliul Concurenței, adăugând că aproape jumătate dintre români merg la cumpărături cu mașina personală.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.