Câți bani au pierdut românii la salariu din cauza pandemiei?

Foto: Pixabay

Noile date publicate de Institutul Național de Statistică arată că salariul mediu net a scăzut cu 112 lei în luna aprilie, față de martie, când au fost introduse restricțiile împotriva răspândirii coronavirusului.

Astfel, 3 din 10 români au pierdut, în medie, 800 de lei din venit, mai precizează un sondaj citat de Știrile ProTV.

Cifrele oficiale furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că salariul mediu nominal net a fost în aprilie 2020 de 3.182 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei, adică 3,4%.

Cele mai dramatice pierderi au fost înregistrate de muncitorii din industria ospitalității. Aici, câștigul salarial mediu a fost de doar 1.340 de lei. Cei mai bine plătiți români rămân cei care lucrează în tehnologia informației, cu o medie de 7.982 de lei pe lună.

Câștigurile românilor care lucrează în domeniul transportului aerian, paralizat din cauza pandemiei, au înregistrat scăderi de aproape 30%.

Sondaj: 60% dintre români își vor reduce cheltuielile

Scăderi între 12 şi 19% au înregistrat cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, în fabrici de mobilă şi de băuturi, fabrici de cauciuc şi mase plastice şi în alte industrii, dar şi pentru organizatorii de spectacole şi evenimente. Şi, în fine, între 7,5% şi 11% mai puţin la salariu au primit cei din fabrici de textile, echipamente electrice, hârtie şi produse din hârtie, calculatoare şi produse electronice şi optice, comerţ cu ridicată şi cu amănuntul.

Au crescut veniturile pentru cei care lucrează în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apa caldă şi aer condiţionat.

Un sondaj realizat recent arată că mai bine de 60% dintre români vor cheltui mai puțin și vor face economii în perioada următoare. Un sfert dintre români au de gând să se împrumute la prieteni sau familie, în timp ce doar 18% au spus că își vor căuta un al doilea loc de muncă.