Câți bani a pierdut CFR după ce guvernanții au făcut mersul cu trenul gratuit pentru studenți

trenuri anulate tren cfr călători
FOTO: Facebook/CFR Calatori

CFR Călători a trecut de la 48 de milioane de lei profit la 367 milioane de lei pierdere, după ce coaliția PSD-ALDE a acordat gratuitate pentru studenți, susține un senator PNL.

„Dacă în doar 12 luni CFR Călători a trecut de la 48 milioane lei profit la 367 milioane lei pierdere pentru că a acordat gratuitate pentru studenţi, imaginaţi-vă ce impact au în economie restul subvenţiilor care după calculele mele sunt în jur de 3 miliarde euro (!). Măsurile pe care Dragnea #penalul şi gaşca lui de incompetenţi le iau astăzi în economie ne costă. Aceste costuri apar atât în pierderile companiilor, în lipsa investiţiilor directe dar şi în preţurile din economie (inflaţie şi dobânzi). Dar Dragnea #penalul şi gaşca lui de incompetenţi ştiu foarte bine că împing România într-o prăpastie din punct de vedere economic şi o izolează politic. Dar nu-i interesează. Nu ei decontează costul acestui dezastru. Noi plătim. De aceea, revin şi spun, trebuie să plătească personal. Toţi”, a scris senatorul PNL Florin Cîţu pe Facebook.

Coaliția de guvernare a decis să acorde, anul trecut, gratuitate pentru studenți pe toate rutele interne operate de CFR Călători. Măsura a dus la aglomerarea vagoanelor – și așa insuficiente – ale companiei feroviare de stat.

Opoziția susține că impactul măsurii a fost unul foarte nociv pentru finanțele CFR Călători, care înregistrează pierderi masive.

Gratuitatea pentru studenți la CFR Călători

”În primele zile de mandat în 2017 m-am opus subvenţiei de la stat care permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul. Am introdus un amendament care a fost aprobat în comsia de buget-finanţe şi care le permitea studenţilor să circule gratuit doar pe ruta reşedinţă-universitate. A început un scandal imens. Am fost acuzat din toate părţile, inclusiv din partid. Amendamentul a fost respins, şi legea votată de toate partidele. A trecut un an şi jumătate de atunci şi este momentul să tragem linie şi să vedem impactul măsurii. CFR Călători este doar un exemplu. Dar este un exemplu care surprinde perfect efectul subvențiilor în economie”, a completat Cîţu.

Potrivit legii care a intrat în vigoare în urmă cu mai mult de un an de zile, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern”.

Studenții trebuie să prezinte legitimaţia de transport emisă de instituţia de învătăţământ şi adeverința care atestă calitatea de student.