Câte mașini din București și Ilfov ar plăti noua taxă propusă de primărie

FOTO: nile/Pixabay.com
FOTO: nile/Pixabay.com

Peste 650.000 de mașini ar trebui să plătească vinietă pentru a putea circula prin oraș, dacă de la 1 ianuarie intră în vigoare taxa de oxigen, promovată de primarul general Gabriela Firea, potrivit Hotnews.ro.

Noul proiect propus de Primăria Capitalei prevede că mașinile sub Euro 5, indiferent că sunt înmatriculate în București, Ilfov sau alt oraș al țării, trebuie să plătească o vinietă Oxigen pentru a putea circula în București, iar cele sub Euro 3 nu mai au voie deloc în centrul orașului.

Mașinile electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 și Euro 6 au acces fără restricții pe toate arterele. Cele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4 au acces permis pe toate străzile Bucureștiului doar după ce au achiziționat vinieta electronică Oxigen.

Cele care au normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 au acces interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din municipiul București doar în urma achiziționării unei viniete.

Vor fi și tarife diferențiate pentru fiecare categorie de mașini, în funcție de norma de poluare. Cele non-Euro vor plăti 15 lei pe zi, 300 de lei pe lună, 1.100 de lei pe jumătate de ani sau 1.900 de lei pe an.

Pentru mașinile Euro 1 se va plăti 15 lei pe zi, 250 de lei pe lună, 1.000 de lei pe 6 luni sau 1.700 de lei pe an. Posesorii mașinilor Euro 2 trebuie să dea 15 lei pe zi, 200 de lei pe lună, 450 de lei pentru 6 luni sau 1.500 de lei pe an.

Cei care au mașini Euro 3 trebuie să plătească 5 lei pe zi, 100 de lei pe lună 450 de lei pentru 6 luni sau 700 de lei pe an. De asemenea, cei care au Euro 4 trebuie să plătească 5 lei pe zi, 80 de lei pe lună, 350 de lei pentru jumătate de an sau 500 de lei pentru un an.

Vor mai fi exceptate de la plata taxelor, printre altele, autovehiculele adaptate pentru persoanele cu dizabilități, autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, servicile publice comunitare pentru situații de urgență, servicilor de ambulanță, Societății de Transport Bucuresti.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.