Spania a decis: va prelua controlul în Catalonia, iar liderii vor fi înlăturați

catalonia independență
Foto: Liz Castro (Flickr)

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a anunțat că Guvernul de la Madrid a elaborat un plan prin care va prelua controlul asupra Cataloniei, iar liderii separatiști vor fi îndepărtați de la putere, relatează BBC.

Premierul a vorbit în urma unei întâlniri de urgență a cabinetului său. De asemenea, el a mai anunțat că în regiune se vor organiza alegeri.

Pentru a intra în vigoare, aceste măsuri trebuie să fie votate de Senatul spaniol în cursul săptămânii următoare.

În urmă cu 3 săptămâni Catalonia a organizat un referendum nerecunoscut de Madrid în cadrul căruia 90% dintre cei care s-au dus la vot au ales să se separe de Spania și să devină un stat independent.

Ziua alegerilor a fost marcată de numeroase violențe comise de polițiștii spanioli care au încercat să îi împiedice pe oameni să voteze.

În urmă cu o săptămână se credea că liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, va declara independența statului catalan, însă el nu a făcut acest lucru. El și alți lideri regionali au semnat o declarație de independență, dar au suspendat-o imediat pentru a continua discuțiile cu Madridul.

Madridul nu a reacționat însă pozitiv la anunțul lui Puigdemont. Acesta din urmă a primit două ultimatumuri din partea Spaniei pentru a clarifica situația în care se află Catalonia, însă nu a oferit niciun răspuns, mai notează BBC.

Premierul Rajoy a declarat astăzi că Guvernul spaniol nu are de ales și că trebui să încerce să obțină controlul direct asupra Cataloniei deoarece liderii regiunii încalcă legea.

Articolul 155 din Constituția Spaniei permite guvernului central să își impună direct controlul asupra unei regiuni autonome în caz de criză. Rajoy a mai spus că dorința Spaniei nu a fost de a face apel la acest articol, însă nu există altă soluție.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.