Președintele Cataloniei a citit declarația de independență în Parlament

catalonia
Steagul Cataloniei. Foto: Procsilas Moscas (Flickr)

Președintele Cataloniei Carles Puigdemont s-a adresat astăzi Parlamentului catalan. El a spus că va merge pe drumul ales de catalani, acela al independenței, însă în același timp a făcut și un pas înapoi: a cerut Parlamentului să suspende pe moment efectele declarației de independență.

„Cu rezultatele ultimului refendum, Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi independentă”, a spus liderul regiunii.

„Votul a spus „Da” independenței – asta este calea pe care vreau să merg”, a continuat el.

Însă el a cerut Parlamentului să suspende această declarație de independență în perioada imediat următoare pentru a putea continua dialogul cu Guvernul din Madrid înainte de a deveni o republică independentă.

„Problema Cataloniei nu este o problemă internă. Este una europeană”, a spus el. Potrivit liderului separatist, în ultimele zile a primit multe sugestii de la diferite persoane referitor la ce să facă. Le-a mulțumit și le-a spus că le respectă opiniile.

Pe de altă parte, Carles Puigdemont a spus că nu acceptă amenințările sau șantajul.

El a vorbit și despre violențele din timpul referendumului din data de 1 octombrie, când catalanii au votat în favoarea independenței: „Polițiștii au bătut oamenii nevinovați care stăteau la vot. Scopul era să îi facă pe oameni să stea acasă și să nu voteze”.

Dar peste două milioane de catalani au votat fără să le fie frică, a mai spus el, subliniind că violențele nu vor fi uitate niciodată.

„Ne disprețuiesc cultura și limba”, a menționat Puigdemont, referindu-se la guverul de la Madrid. Liderul catalan a afirmat și că în ultimii ani guvernul spaniol a luat Cataloniei tot mai multe dintre atribuțiile și drepturile sale constituționale.

„Este rezultatul referendumului, nu o obsesie personală”

„Nu avem nimic împotriva Spaniei și a poporului spaniol. Este rezultatul referendumului, nu o obsesie personală”, a mai spus el despre independență.

Discursul liderului separatist Carles Puigdemont în Parlamentul catalan a fost amânat cu o oră. Deși ar fi trebuit să înceapă la ora 19.00 ora României, acesta a început abia la ora 20.00.

Se pare că discursul a fost amânat în urma presiunilor venite de la diferiți mediatori externi care i-au cerut să renunțe la planul de a rupe Catalonia de Spania.

Între timp, mii de oameni pro-independență au ieșit pe străzile din Barcelona. În fața Parlamentului catalan se află și foarte mulți polițiști.

Primarul Barcelonei, precum și premierul Spaniei Mariano Rajoy, i-au cerut liderului catalan să pună punct acestei crize politice.

Guvernul de la Madrid i-a cerut lui Carles Puigdemont „să nu facă nimic ireversibil, să nu apuce pe o cale fără întoarcere și să nu facă o declarație unilaterală de independență”.

90% dintre catalanii care s-au prezentat la urme la ultimul referendum din Catalonia au votat pentru independență.

Guvernul spaniol consideră însă că referendumul a fost organizat ilegal.

Barcelona. Orașul perfect vrea o schimbare, dar își poate păstra sufletul?

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.