Cătălin Voicu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

cătălin voicu
Foto: Captură YouTube

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe fostul senator Cătălin Voicu la şapte ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, anunță agerpres.ro.

În anul 2014, DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Voicu pentru complicitate la abuz în serviciu pentru fapte comise pe când era consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Securităţii Naţionale şi ulterior deputat.

Potrivit DNA, în perioada 2004-2005, uzând de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat (ales în circumscripţia electorală nr.4 Bacău), în scopul de a sprijini firma S.C. TECH SAFETY S.A., Cătălin Voicu a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul ELECTRICA S.A. și ELECTRICA SERV S.A., pentru ca firma S.C. TECH SAFETY S.A. să fie favorizată în relaţia cu ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., respectiv SISE Moldova (S.C. Servicii Energetice Moldova S.A.).

În intervenţiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A. Nicolae Coroiu, şi la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, Cătălin Voicu le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau deja produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma S.C. TECH SAFETY S.A.

Prin aceste intervenţii, Cătălin Voicu a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

Fostul senator a mai executat o pedeapsă cu închisoare, în perioada 2013-2016, când a fost închis la penitenciarul Găești. El a fost condamnat în 2013 pentru trafic de influență, fiind găsit vinovat că a primit bani de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic pentru a interveni, prin intermediul fostului judecator Florin Costiniu de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe lângă anumiți magistrati, cu scopul de a obtine decizii favorabile în dosarele celor 2 oameni de afaceri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.