Cât va costa să mergi cu mașina pe autostrada spre Brașov

Foto: Pixabay

Cu toate că autostrada spre Brașov nu va fi gata mai devreme de 2023, Guvernul României a stabilit deja tarifele care vor fi percepute șoferilor care o vor circula.

Fiecare mașină care va merge pe autostrada București – Brașov ar putea plăti 6,3 euro fără TVA pe suta de kilometri.

Potrivit raportului adoptat de Guvern pentru construirea în Parteneriat Public Privat a Autostrăzii Ploiești – Brașov, de 107 kilometri, costul segmentului va fi de peste 1,3 miliarde de euro, urmând să fie finalizat în 2023.

Guvernul va da în administrare constructorului autostrăzii și autostrada dintre București și Ploiești, de 62 de kilometri, care este deschis de câțiva ani.

Mai ieftin cu trenul decât pe autostradă

Un calcul simplu arată că un drum de la București la Brașov, făcut cu mașina pe autostradă, ar costa peste 130 de lei. Dacă o persoană vrea să își încerce norocul și să încerce să ajungă din Capitală la Brașov cu trenul, costurile nu ar depăși 50 de lei.

Mai mult, pe viitoarea autostradă promisă de ani buni de orânduitorii țării, utilitarele de peste 12 tone vor fi taxate cu 8,82 de euro plus TVA, adică 48,6 lei la fiecare 100 de kilometri, iar camioanele de peste 12 tone, cu 12,6 euro, adică aproape 70 de lei.

Tarifele vor putea fi majorate anual, în funcție de creșterea salariului mediu net.

În raportul său, Guvernul susține că până în 2043, numai din taxa pe tronsonul Ploieşti – Braşov, constructorul ar trebui să câştige 1,3 miliarde de lei, amortizându-și costurile de construcție ale autostrăzii.