Cât timp trăiește coronavirusul pe diferite suprafețe și în aer

chiuvetă
Foto: kaboompics / pixabay.com

Coronavirusul poate trăi și până la trei zile pe unele suprafețe, cum ar fi plasticul și oțelul, iar în aer rezistă și aproximativ o jumătate de oră, potrivit unui studiu realizat de experții americani.

Chiar și așa, cercetătorii spun că riscul de a lua virusul de pe suprafețe rămâne mic. Studiul publicat marți în New England Journal of Medicine arată că virusul supraviețuiește timp de maximum 24 de ore pe carton.

În ceea ce privește aerosolii (particule, solide sau lichide, aflate în dispersie într-un mediu gazos) din aer, virusul a rezistat trei ore, însă cercetătorii arată că o particulă eliberată de o persoană, la o înălțime de aproximativ 1,8 metri, cade pe pământ după aproximativ 35 de minute, potrivit „The New York Times”.

Până acum, Organizația Mondială a Sănătății credea că virusul nu poate fi transportat prin aer.

Virusul trăiește și trei zile pe plastic sau oțel, însă cantitatea viabilă de virus se diminuează rapid odată cu trecerea timpului.

Coronavirusul trăiește 72 de ore pe plastic și oțel

 

De asemenea, virusul nu se simte bine pe cupru, unde supraviețuiește doar patru ore.

Cercetătorii le recomandă tuturor celor care sunt îngrijorați de contactarea virusului de pe suprafețe să le curețe cu dezinfectant și să se spele pe mâini.

Cu toate că inițial se credea că virusul nu e transmis prin aerosoli, COVID-19 rezistă în aer câteva zeci de minute. Acesta poate fi transmis prin aer doar dacă persoanele stau foarte aproape una de cealaltă.

Cercetătorii au descoperit că noul virus este similar cu ”rudele” sale, SARS și MERS, în ceea ce privește capacitatea scăzută de a supraviețui perioade îndelungate.

Pandemia, susțin oamenii de știință americani, poate fi explicată prin alte motive, cum ar fi transmiterea virusului de către persoanele infectate care nu arată simptomele bolii.

Mai mult, cercetătorii susțin că un vaccin este posibil cel mai devreme anul viitor.

Foto: kaboompics / pixabay.com