Cât timp sunt bune pentru consum ouăle roșii

Ouăle roșii sunt bune de mâncat cel mult o săptămână. Foto: Pixabay

Nutriționiștii spun că termenul de valabilitate al ouălor roșii este mult mai mic decât cel al ouălor nefierte, iar consumul acestora poate pune sănătatea în pericol.

Potrivit specialiștilor, ouăle roșii de Paște nu ar trebui ținute mai mult de șapte zile în frigider. După sărbătorile de Paște, mulți români consumă ouă roșii, însă ouăle fierte se strică mult mai repede decât cele nepreparate.

Explicația este simplă, după fierbere porii din coaja ouălor se deschid, iar bacteriile contaminează produsul mai uşor. În cazul în care coaja ouălor este înlăturată după fierbere, acestea rezistă în jur de cinci zile tot în frigider.

Specialiștii spun că și termenul de o săptămână aplicat ouălor fierte este unul destul de periculos, recomandările fiind ca acesta să fie consumat proaspăt, în primele șase ore după fierbere. Cei mai permisivi nutriţionişti recomandă consumarea lor până în a cincea zi după fierbere, dacă sunt păstrate la frigider.

Atenție și la ouăle pătate cu vopsea. Acestea nu ar trebui consumate, deoarece devin toxice.

În ceea ce privește ouăle roșii din comerț, specialiștii recomandă precauție. Termenul de garanție este foarte important în aceste cazuri. De asemenea, ouăle vopsite cu ingrediente naturale din plante, care nu au strălucirea și intensitatea celor din comerț, sunt mai sănătoase.

Puteţi vopsi ouăle folosind o infuzie foarte concentrată de coji de ceapă si flori de tei. Ouăle trebuie puse la frigider în cel mult 2 ore după vopsire și păstrate la o temperatură de 4 grade Celsius sau mai joasă.