Cât te costă să devii pilot de avion și ce salariu are un debutant

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Sunt mulți cei interesați de o carieră în domeniul aviației și se întreabă cât te costă să devii pilot de avion?

Mai întâi, trebuie să știi că poți face primii pași în industrie chiar din liceu. Începând de anul acesta s-a deschis primul liceu de aviație privat din România. Liceul este în Caransebeș, a fost înființat de omul de afaceri Gabriel Olariu și poartă numele fostului mare industriaș român Max Ausnit.

„Va pregăti tehnicieni de aviație, care vor avea un certificat cu dublă recunoaștere, în Europa și SUA. Așteptăm autorizarea finală de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și pornim la drum”, a declarat omul de afaceri, pentru Adevarul.ro.

Potrivit antreprenorului, prima serie de elevi care învață deja la liceul de aviație din Caransebeș va beneficia de învățământ gratuit, taxa de școlarizare fiind introdusă pentru seria care intră în clasa a IX-a.

„Copiii vor putea să muncească la parcul de dezmembrat avioane pe care ne pregătim să-l deschidem la Caransebeş, dar pot merge în orice colţ al lumii pentru că vor avea un atestat recunoscut şi este o meserie extrem de căutată peste tot.

L-am întrebat pe directorul de la Boeing dacă există piaţă de muncă pentru acest profil şi mi-a spus că nu o să pot eu să-i dau atâţia oameni câţi are el nevoie”, a spus Olariu.

Cât te costă să devii pilot de avion?

Potrivit companiilor aeriene, în România ar fi nevoie în prezent de aproximativ 300 de piloți. Un copilot are un salariu care pornește de la 3.000 de euro, iar un comandat poate câștiga dublu.

Cât te costă să devii pilot de avion? Un curs de inițiere, care durează 2 ani, costă în jur de 50.000 de euro. După această școală devii pilot, însă mai ai nevoie de o specializare pe un anumit model de aeronavă.

Pentru a se specializa, un pilot mai are nevoie de încă cel puțin 300 de ore de specializare. La final, costurile ajung la aproximativ 80.000 de euro.

Potrivit adevarul.ro, printre operatorii aerieni care plătesc cel mai bine se numără Lufthansa, Sas Scandinavian, Condor, TUifly, KLM, sau Easyjet. Un comandat pe o aeronava a uneia dintre acești operatori aerieni câștigă peste 100.000 de euro pe an. Cel mai mare salariu este oferit de KLM, acolo unde cel mai bine plătit pilot câştigă chiar şi peste 250 000 euro pe an.

Cât te costă să devii pilot de avion și ce salarii se câștigă?

Cel mai mic salariu pentru un pilot pe o linie comercială începe de la 36 000 euro pe an şi este oferit de Wizz Air. La Tarom, un comandant este plătit cu aproximativ 48.000 de euro pe an, plus 90 de euro pentru fiecare cursă externă.

Cei care se înscriu la o școală de pilotaj trebuie să dețină certificat medical clasa I, diplomă de bacalaureat și să aibă cunoștințe temeinice de limba engleză, matematică și fizică.

La absolvirea cursurilor se susțin examene teoretice și practice pentru obținerea licenței ATPL (airlines transport pilot license).

Aceasta este valabilă șapte ani, perioadă în care pilotul trebuie să acumuleze minimum 1.500 de zbor. În caz contrar, își pierde licența.

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.