Cât te costă să deschizi o cafenea prin franciză

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Tinerii antreprenori Radu Savopol și Lucian Bădilă au ajuns cu lanțul de cafenele 5 to go și în Timișoara. Acolo au deschis o nouă cafenea prin franciză și alte două sunt în curs de amenajare. De altfel, 95% din cele 100 de cafenele sunt francize.

Potrivit startupcafe.ro, costul total pentru a obține o franciză 5 to go este între 15.000 și 20.000 de euro. Costurile variază în funcție de cât de mare este spațiul.

Cu acest buget se predă cafeneaua la cheie, complet amenajată și utilată.

„Cererile de franciză sunt foarte mari, de aceea există nişte etape preliminare eliminatorii pentru potenţialii francizaţi, apoi o etapă finală – tip interviu şi în cel din urmă semnarea contractului, dar aceasta doar în momentul în care francizatul prezintă spaţiul potrivit şi obţine acordul 5togo pentru acel spaţiu”, mai spun reprezentanţii 5 to go.

Afacerea celor doi antreprenori a fost lansată în 2015. Francizele se acordă în toate orașele din țară cu peste 50.000 de locuitori. Taxa de franciză este de 4.500 de euro + TVA, însă este inclusă în bugetul inițial. Contractul se semnează pe o perioadă de 5 ani.

Cel care preia franciza trebuie să mai achite o taxă anuală de 4% din cifra de afaceri + TVA (redevențe) și o taxă de 1,5%+TVA pentru activități de marketing și promovare.

Cifra de afaceri a grupului 5 to go a depăşit anul trecut 2,8 milioane de euro, businessul fiind mai mult decât dublu faţă de 2016, când lanţul de cafenele a generat venituri de 1,2 milioane de euro.

Antreprenorii vor în următoarea perioadă să ajungă la 200 de cafenele deschise.

FOTO: Pexels/Pixabay.com